Hoppa till huvudinnehåll

Mäklaren tipsar - här lönar det sig att köpa

René Messia de Prado
René Messia de Prado tror att östra Helsingfors snart är i smeten. René Messia de Prado Bild: Yle / Ted Urho morgonöppet

Sälj din bostad i östra Helsingfors, håll hårt i lägenheten i Esbo – bostadsmarknaden upplever ett uppsving i hela landet.

Bostadsmarknaden upplever ett uppsving som bäst, visar Kiinteistömaailmas bostadsbarometer. I mars månad ökade antalet bostadsaffärer med 15 procent jämfört med samma tid i fjol.

Barometern visar att det finns ett dolt behov av bostäder.

En massa människor bor i lokaler som inte alls passar dem mera, för små eller för stora.― Heidi Malmström

- Sedan 2012 finns det mer än 25 000 osålda bostäder. Det betyder att det finns en massa människor som bor i lokaler som inte alls passar dem mera, för små eller för stora. Folk väntar på att de ska våga fatta beslut. Nu verkar det som att det finns en positiv stämning igen. Fler är i rörelse, människor vågar fatta beslut och bankerna ger bättre lån, säger Heidi Malmström, vd för Kiinteistömaailma i Esbo och Grankulla.

Måla själv - gör en god affär

Det är främst renoverade bostäder i gott skick som går åt, men vill man göra en riktigt god affär rekommenderar Malmström att man satsar på en lägenhet i tillfredsställande skick. Prisskillnaden mellan lägenheter i dåligt skick och i tillfredsställande skick är nämligen liten just nu.

- Då kanske man klarar sig med att måla och göra lite ytrenovering, och man får lägenheten till samma pris som en i dåligt skick, säger Malmström. En bra affär gör man när man köper en lägenhet i tillfredsställande skick i ett husbolag i gott skick.

Malmström betonar att valet av husbolag är viktigt. Bostadsköpare ska alltid kolla vilka grundreparationer som gjorts, vilka som är på kommande och hurudan styrelse och disponent husbolaget har.

- Tyvärr går det ibland så att folk bara bor men inga reparationer görs. Plötsligt kan det komma en massa reparationer på en gång, och då hjälper det inte att den egna bostaden är i bra skick, det tillkommer ändå en massa kostnader.

Västmetron höjer priser i väst

Utmärkande för huvudstadsregionen är att priserna på ettor och tvåor har fortsatt att stiga, medan större lägenheter har avstannat i pris eller bara stigit lite.

Det område i huvudstadsregionen som upplever störst intresse just nu är Esbo och Drumsö tack vare västmetron. Det gynnar också de som redan bor där, tror fastighetsmäklare René Messia de Prado.

- Bara de senaste tre åren har jag på Hagalund-Mattby-Drumsöaxeln sett en prisökning på 20 procent. Runt metrostationerna byggs det massor. Det är självklart att om en massa människor kommer till området så upplever också 70- och 80-talshusen i närheten en viss värdeökning, säger Messia de Prado.

Östra Helsingfors en tickande bomb

Om man däremot äger en bostad i östra Helsingfors kan det vara dags att fundera på att sälja – Messia de Prado förutspår att området är i smeten ganska snart.

- Det är inte för att människor inte vill bo där, utan för att det i östra Helsingfors finns väldigt mycket hyresmark som Helsingfors stad äger. Hyreskontrakten med många husbolag håller på att gå ut. De förnyas alltid för 50 år framåt, men hyran kommer inte att vara den samma.

Om årshyran för husbolaget tidigare varit 100 000 om året kan den efter att kontraktet förnyats stiga upp till 600 000 om året, berättar Messia de Prado.

- Och då är ju frågan: vill du betala så mycket mera i bolagsvederlag för din bostad, eller flyttar du hellre någon annastans?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen