Hoppa till huvudinnehåll

”Parken ligger farligt nära vägen”

Barn i lekpark
Niia och Ella Johansson utforskade parken för första gången. Barn i lekpark Bild: Yle/Sofia Strömgård lekpark i lovisa

Parken med temat Ada och Glada i Lovisa befinner sig på ett farofyllt ställe. I värsta fall kan småbarn springa rakt ut på bilvägen.

Fastän det är en vacker dag med solsken är det lugnt och tyst vid Strandvägen i Lovisa. I parken med temat Ada och Glada är det kurragömma på gång, och Lauri Kälviäinen håller på att leta fram sin guddotter som gömt sig bakom sandlådan.

Lekpark i Lovisa
Den blå lekstugan är det enda utmärkande från filmen Ada och Glada. Dessutom är lekstugan låst för tillfället. Lekpark i Lovisa Bild: Yle/Sofia Strömgård ada och glada

– Här finns i alla fall dåligt med gömställen, konstaterar han då jag frågar honom vad han tycker om parken.

Låst lekstuga

Kälviäinen besöker parken för första gången och tycker att den är riktigt trevlig. Lekstugan är stilig, men varför är den låst? undrar han.
Efter en stund får vi veta att väggarna inne i stugan ska målas och att den hålls stängd tillsvidare.

Parken med temat Ada och Glada har diskuterats flitigt i sociala medier på grund av sitt saftiga pris. Lovisa stad fick betala 80 000 euro för parken. När Lauri Kälviäinen får höra det blir han förvånad.

– Jag skulle tro att man hade fått mer för pengarna, säger han.

Sparsamt med redskap att leka med

Och man kan nog säga att parken är mer avskalad än andra lekparker. Den enorma lekstugan tronar i mitten av inhägnaden men sedan finns det inte så mycket mer än ett par gungor, en sandlåda och några bänkar.

Efter en stund av väntan kommer två små flickor inspringande genom den öppna porten. Det är Niia och Ella Johansson som ska ha picknick tillsammans med sin mamma Eeva Välimäki. Också de besöker parken för första gången eftersom de bor i Forsby och oftast håller till i sin egen lekpark.

"Det syns inte att det är en temapark"

– Jag tycker att man kunde ha satsat mera på temat i den här parken. Om man inte sett filmen om Ada och Glada så har man ingen aning om att parken har någonting med saken att göra, säger Eeva Välimäki.

Eeva Välimäki nämner Muminparken i Borgå som exempel där man på långt håll ser vilket tema parken har. Alla redskapen har också Mumintema, medan Ada och Gladaparken inte har ett särskilt karakteristiskt utseende fastän den är en temapark.

– Men den här parken har botten av konstgjort material, den är likadan som i Borgå. I Forsby finns det bara grus och gräs och det håller inte lika bra, säger Välimäki.

"Den nya parken en besvikelse"

Barn i lekpark
Maximilian Knuts trivs i Kapellparken i Lovisa. Barn i lekpark Bild: Yle/Sofia Strömgård lekpark i lovisa

Ett stycke från Strandvägen finns en annan populär park, Kapellparken. Där leker Marke-Riitta Knuts med sina barn. Hon tycker att det finns förvånasnvärt många parker i Lovisa med tanke på att det är en liten stad. Kapellparken ligger en bit hemifrån men den är stor och mångsidig så det är värt mödan att traska hit, berättar hon.

Då jag frågar henne vad hon tycker om parken med temat Ada och Glada, säger hon att hon föredrog den gamla parken vid Saltbodan.

– Den gamla parken var mer mångsidig och trevlig fastän den var sliten. Det är synd att den revs ner. Den nya är en besvikelse, säger hon.

Enligt henne är ett stort problem att parken ligger farligt nära vägen och att småbarn kan springa ut rakt på bilvägen. Parken borde ha en till port mot ett annat håll.

– Låset till porten sitter för högt upp, så småbarnen kan inte öppna den själva. Större barn brukar lämna den öppen och då kan de små rusa ut rakt på vägen, säger hon.

Fantasilös park

Dessutom är parken ensidig och det finns inte så mycket att göra där. En temapark borde vara mer fantasifull.

– Visst finns det blå huset där, men jag tror inte att några andra än Lovisabor känner till att filmen om Ada och Glaga spelats in här, säger hon.

Men den färglagda markytan får beröm och barnen gillar att springa runt i parken, berättar hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland