Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagens avslutning: Presidenten och talmannen efterlyste samarbetsvilja

Riksdagens talman Eero Heinäluoma och president Sauli Niinistö i samband med riksdagens avslutning i Finlandiahuset
Talman Eero Heinäluoma och president Sauli Niinistö tackade riksdagen för utfört arbete. Riksdagens talman Eero Heinäluoma och president Sauli Niinistö i samband med riksdagens avslutning i Finlandiahuset Bild: Lehtikuva/ Markku Ulander riksdagens avslutning

President Sauli Niinistö talade till de folkvalda idag vid avslutningen av riksdagens valperiod. Han hoppades på större sammanhållning under nästa period.

I sitt tal sade presidenten att riksdagen fått kämpa i motvind och nämnde speciellt de ekonomiska problemen både här hemma och i övriga Europa och krisen i Ukraina.

Presidenten sade också att han tror att vanliga människor nu inför nästa valperiod förväntar sig enhetlighet, en välfungerande bas och sammanhållning.

- Egennytta och själviskhet har vi redan sett nog av, sade presidenten. Han lyfte fram riksdagsledamot Anssi Joutsenlahti (Sannf) som ett föredöme när det gäller oegennytta.

Prästen Joutsenlahti skänkte sin riksdagslön till vårdarbete eftersom han upplevde att han inte själv behövde den.

Riksdagen avslutar sin valperiod med högtidligt firande
Avslutningsceremonierna hölls på Finlandiahuset i Helsingfors. Riksdagen avslutar sin valperiod med högtidligt firande Bild: Markku Ulander/Lehtikuva finlandiahuset

Presidenten påminde folkets representanter om att deras handlande följs noggrant och att de är förebilder för andra människor.

Skärpta relationer till Ryssland

Presidenten talade också om Europas försvårade säkerhetsställning.

- Krisen i Ukraina och Rysslands agerande har undergrävt säkerheten i östra Ukraina, sa Niinistö och tillade att relationerna mellan Ryssland och västländerna skärpts.

Presidenten underströk att Finland understöder internationell rätt och folkens självbestämmanderätt.

- Vi har Ryssland som granne i ur och skur och grannförhållandet måste vårdas på de sätt som är möjliga, sade president Niinistö.

Han betonade också att Finland måste se till att försvarsförmågan har en modern kapacitet.

- När det gäller att säkerställa Finlands säkerhet kommer utrikespolitiken fortfarande först men den backas upp av ett trovärdigt försvar, avslutade presidenten innan han tackade riksdagen för dess värdefulla arbete för nationens bästa.

Professionellt lobbande engagerar Heinäluoma

Talman Eero Heinäluoma talade också till den avgående riksdagen.

Han underströk att det är viktigt att kunna samarbeta och hoppades inför nästa valperiod att det finns en vilja att dra åt samma håll.

Han sade att det stundvis hettat till ordentligt under den gångna valperioden.

Han påpekade också att allt fler yttre aktörer försöker påverka politiken i dag.

- Det har blivit vanligare med ett allt mer professionellt lobbande i form av kommunikationsföretag som vill påverka, sa Heinäluoma.

Han hoppades att den nya riksdagen tar upp frågan och påpekade att lobbandet måste följa principen för transparens.

Läs också