Hoppa till huvudinnehåll

Demonstration mot Konstsamfundets avverkningar på Kimitoön

Demonstration mot konstsamfundets skogsavverkningar
Demonstration mot konstsamfundets skogsavverkningar Bild: Yle/Monica Forssell skogsdemonstration

Ett tjogotal miljöaktivister demonstrerar som bäst på Kimitoön i området Purunpää mot Konstsamfundets skogsavverkningar.

Konstsamfundet kommer att kalhugga sammanlagt cirka 35 hektar på Purunpää udde. Föreningens skogsbruk har väckt protester redan under en längre tid.

Långt över tusen personer har via två adresser vädjat till Konstsamfundet att de ska låta bli Purunpääskogarna, men protesterna har åtminstone delvis klingat för döva öron.

Konstsamfundet lovade i fjol höstas kartlägga möjligheterna att skydda skog på Kimitoön och bedyrade också att växelverkan med lokalbefolkningen är viktig och att man värnar om dialog och öppenhet. Ett informationsmöte om Konstsamfundets planer gällande skogen på ön utlovades redan i fjol höstas, men har tillsvidare inte ordnats.

I Purunpää tog sig demonstranterna in i skogen och försökte få skogsmaskinsföraren att stanna men trots att demonstranterna befann sig på bara några meters avstånd stannade föraren inte.

Enligt Ville Laitinen från Luonto-Liitto är demonstranterna beredda att stanna i skogen ända tills en dialog med Konstsamfundet fås till stånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland