Hoppa till huvudinnehåll

FN-specialsändebud för Jemen avgår

Jamal Benomar
Jamal Benomar. Jamal Benomar Bild: EPA benomar

Orsaken uppges vara att Saudi-Arabien och de övriga länderna vid Persiska viken har tappat förtroendet för den marockanska diplomaten Jamal Benomar och hans försök att få fred i Jemen.

Sekretariatet för FN bekräftade uppgifterna om hans avgång på torsdagsmorgonen.

Benomar har varit specialsändebud för FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon i Jemen från 2012.

Ban Ki Moons talesperson Stephen Dujarric sade åt journalister på torsdagsmorgonen att Benomar visat intresse för andra uppgifter inom FN och att en efterföljare kommer att utses i sinom tid.

Det är fortfarande oklart vem som kommer att ta över efter Jamal Benomar.
Några analytiker hävdar att diplomaten Ismail Ould Cheikh Ahmed från Mauretanien är ett troligt namn. För närvarande är han chef för Förenta nationernas operation mot Ebolasmittan (UNMEER).

Vapenembargo

FN:s säkerhetsråd utlyste på tisdagen ett vapenembargo till Houthirebellerna i Jemen. Houthirebellerna strider mot presidenten Abed Rabbo Mansur Hadi. Säkerhetsrådet krävde också att Houthirebellerna retirerar från de områden som rebellerna erövrat, avslutar våldsamheterna och återgår till förhandlingsbordet.

Iran har beskyllts för att beväpna och på andra sätt stöda de shiamuslimska rebellerna, men Iran nekar till anklagelserna.

Saudiarabien anser att resolutionen utgör ett klart stöd för flygattackerna i Jemen som saudierna och en rad arabländer inledde för drygt tre veckor sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes