Hoppa till huvudinnehåll

Ingen sista växel för skogsägare i Östnyland

Nedhuggad skog i vårberga
(arkivbild) Nedhuggad skog i vårberga Bild: Yle/Madeleine Boström vårberga skogar

Vintern blev kort och de östnyländska skogsägarna avverkade mindre skog än väntat. Däremot har virkespriserna varit rätt stabila.

Revirinstruktör Ove Simosas vid Skogsreviret i Borgå säger att skogsägare måste räkna med att vintern kan vara kort och snöfri också, även om man gärna vill vara optimist.

Skogsägarna avverkade mindre skog än vad som var planerat.

– Vi utnyttjade den kalla tiden så att allt var i gång och vi avverkade. Men vintern började sent och slutade tidigt, vilket helt klart syns i vår bransch.

Avverkningarna måste planeras noggrant

Där skogsägarna kom åt att avverka gick det bra, eftersom det inte fanns störande faktorer som snö uppe i träden och på marken.

De körde på i ungefär två eller två och en halv månad.

– Virkesmarknaden var sådan att man inte kunde avverka hur som helst, utan det skulle vara noggrant planerat på förhand så att vi fick bort allt. Där klarade vi oss nog bra men den sista växeln fick vi aldrig riktigt i.

Stabila virkespriser

Positivt är också att virkespriserna låg på ungefär samma nivå som förra vintern och höll sig relativt stabila.

Simosas säger att det inte har varit något stort problem med skogsägare som lämnar sitt virke osålt eftersom priset har varit för svagt.

– Det är klart att vi alla hoppas på bättre priser härifrån framåt, men vi måste också vara realister. Vi har den här prisnivån och det är med den vi ska göra virkeshandel.

– Vi vet också att marknadsläget och produktförsäljning inte är det lättaste just nu. Vi måste komma ihåg att vi alla är i samma båt. Det är också viktigt att de kan sälja vidare det virke de köper upp, annars tar handeln slut, säger Simosas.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland