Hoppa till huvudinnehåll

Liberal cocktail med De Gröna, Centern och Sannfinländarna i studion

Från vänster till höger: Lilja Tamminen (Grön, Helsingfors), Seppo Kanerva (Sannf, Helsingfors) och Anne Berner (C ob., Nyland) i Morgonöppets studio för att debattera byråkrati.
Från vänster till höger: Lilja Tamminen (Grön, Helsingfors), Seppo Kanerva (Sannf, Helsingfors) och Anne Berner (C ob., Nyland) i Morgonöppets studio för att debattera byråkrati. Från vänster till höger: Lilja Tamminen (Grön, Helsingfors), Seppo Kanerva (Sannf, Helsingfors) och Anne Berner (C ob., Nyland) i Morgonöppets studio för att debattera byråkrati. Bild: Yle / Julie Ebbe valpanel

Luckra upp byråkratin och gör livet lättare för människan. Det har varit den trallvänligaste melodin i riksdagsvalkampanjen. Anne Berner (C, ob.), Seppo Kanerva (Sannf) och Lilja Tamminen (De Gröna) sjunger glatt med i den visan.

I Morgonöppets sista paneldebatt med kandidater i huvudstadsregionen står frågan om onödig byråkrati på agendan. Bland annat bad vi dem berätta vilken deras första motion vid inval i riskdagen skulle bli.

Debatten började ändå i mer folkliga frågor, lämpligt inför terrassäsongen. Vi bad kandidaterna ta ställning till hur länge krögarna borde få hålla sina uteserveringar uppe om kvällarna.

Alla tre kandidater var överens om att krogarna själv kunde få bestämma om sina öppethållningstider.

Lilja Tamminen, Grön, Helsingfors

- Alla borde få bestämma själv, men det borde finnas ett system med kriterier. Och om något av kriteriet bryts så dras uteserveringslovet in. Hellre så än att vi har specifika tider och bestraffar alla med dem.

Lilja Tamminen
Lilja Tamminen kandiderar för De Gröna i Helsingfors. Lilja Tamminen lilja tamminen

Min första motion: Jag har så många i mig att jag skulle kunna skriva en bok. Men det första skulle vara att stifta en lag som gör att tillstånd för affärsverksamhet ska ha en behandlingstid på maximalt två månader.

Anne Berner, Centerpartiet (ob.), Nyland

- Jag stöder fri företagsamhet, men det är ju viktigt att man inte stör invånarna som bor i närheten. Just den här biten är ju jättereglerad, så det gör att företagarna ofta kan vara i olika ställning så att fri konkurrans inte uppnås.

Anne Berner är Espoon Ella 2014
Anne Berner kandiderar som obunden för Centerpartiet i Esbo. Anne Berner är Espoon Ella 2014 Bild: Yle / Ted Urho espoon ella 2014

Min första motion: Vi ska stifta en lag som gör det möjligt att prova och försöka på olika saker utan reglering. Så skulle vi få innovativa lösningar.

Seppo Kanerva, Sannfinländarna, Helsingfors

- Jag tycker att de kunde vara öppna så länge som möjligt, men det är svårt om det bor mycket folk i närheten. Problemet är att det finns så mycket byråkrati och olika lov för att ha en uteservering. I Helsingfors kostar gatan 23 euro per kvadratmeter för krögaren.

Seppo Kanerva
Seppo Kanerva kandiderar för Sannfinländarna i Helsingfors. Seppo Kanerva Bild: YLE seppo kanerva

Min första motion: Vi ska avskaffa prygelskatten för pensionärer.


Läs också