Hoppa till huvudinnehåll

Ministrars flygvanor väcker uppståndelse

ebolamisstanke på Arlanda
Arlanda flygplats. ebolamisstanke på Arlanda Bild: Anders Wiklund / EPA ebolamisstanke

De svenska regeringsplanen har flera gånger under de senaste månaderna beordrats flyga en sträcka på bara några tiotals kilometer för att hämta upp ministrar i den rödgröna regeringen, rapporterar Expressen.

I Sverige har ministrarnas flygresor väckt mycket uppmärksamhet. Enligt tidningen Expressen har regeringsplanen under de senaste månaderna sex gånger beordrats flyga den 41 kilometer långa sträckan mellan Arlanda och Bromma.

Den första mellanlandningen skedde den 23 oktober då Sveriges statsminister Stefan Löfven skulle delta i ett toppmöte i Bryssel. Regeringsplanet startade från Arlanda men beordrades mellanlanda på Bromma. Syftet uppges ha varit att hämta upp ministrar.

Enligt uppgifter till Expressen ska regeringsplanet ha hämtat upp ministrar från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Säkerhetspolisen har inte velat lämna ut passagerarlistorna.

Den svenska regeringen har talat för att minska utsläpp i trafiken och velat lägga ned Bromma flygplats.

Enligt Expressens uträkningar har ministrarnas flygresor mellan Arlanda och Bromma orsakat koldioxidutsläpp på nästan fem ton.

Läs också