Hoppa till huvudinnehåll

Ståhjulingen blir laglig

Ståhjuling
Och så rullade de mot solnedgången... Ståhjuling Bild: Creative Commons / Republica ståhjuling

Snart kan du vara som Solsidan-Fredde och susa fram på en ståhjuling.

Det har varit förbjudet i tio år att åka ståhjuling (också kallad Segway) på allmänna platser i Finland. Kommunikationsministeriet har börjat jobba på ett lagförslag som skulle göra det lagligt för oss att susa fram stående på en tvåhjuling.

Nya inslag i trafiken

En ståhjulingsförare skulle klassas som cyklist i trafiken och därmed skulle man följa deras trafikregler. Åker man gånghastighet får man åka på trottoaren, enligt det nya förslaget. Åker man snabbare ska man leta sig till cykelvägen. Ståhjulingens maxhastighet är ungefär 20 km/h. Lagändringen gäller också motordrivna sparkcyklar.

En polis på ståhjuling på flygfältet i Düsseldorf.
I många länder använder sig polisen av ståhjulingar. Här en bild från flygfältet i Düsseldorf. En polis på ståhjuling på flygfältet i Düsseldorf. Bild: EPA / ACHIM SCHNEIDEMANN ståhjuling

Precis som cyklister så ska en ståhjuling vara utrustad med reflexer och ringklocka. Cykelhjälm ska man också ha för att skydda sin dyrbara skalle. Ståhjulingen är inget att leka med. Det är nämligen så att James Heselden som var ägare av bolaget Segway dog i en olycka med en ståhjuling när han körde ner för ett stup.

Det kommer alltså att bli spännande tider där ute på trottoaren där fotgängare, rullskrinnare och ståhjulingsförare trängs. Bilisterna får också nya element att hålla reda på.

Ståhjulingen i praktiken

Eftersom det är olagligt att åka med en ståhjuling ute bland trafiken så är det ganska få som testat en sådan. I vissa länder kan man hyra en och turista genom att susa runt på gatorna. Jag har testat åka en ståhjuling när Radio X3M sände från Kampen för några år sedan. Det gick bra tills jag kolliderade med scenen där radioredaktörerna gjorde sändning och det höll på att sluta i en katastrof.

Innan du hoppar jämfota och jublar och planerar skaffa en ståhjuling att susa runt på så föreslår vi att du kollar videon här under. Det är nämligen inte alls lätt att manövrera fordonet. Kör försiktigt!