Hoppa till huvudinnehåll

Cirque du Soleil kan säljas för miljardbelopp

Föreställningen Varekai i Bogota i Colombia 20.3.2013.
Föreställningen Varekai i Bogota i Colombia 20.3.2013. Bild: EPA/LEONARDO MUNOZ nycirkus

Nycirkusgruppen Cirque du Soleil kan säljas till flera riskkapitalbolag för ett miljardbelopp i dollar, rapporterar bland annat Wall Street Journal och Reuters.

Eldslukaren Guy Laliberté som äger 90 procent av Cirque du Soleil förhandlar om att sälja största delen av sin andel till en sammanslutning som leds av riskkapitalbolaget TPG Capital.

Laliberté väntas behålla minst 10 procent av bolaget samt fortsätta att spela en viktig roll inom bolaget. Förhandlingarna är på slutrakan men det är ännu inte säkert att affären blir av.

Cirque du Soleil-showen Alegria i Warszawa i juli 2013.
Cirque du Soleil-showen Alegria i Warszawa i juli 2013. Bild: EPA/Adam Warzawa nycirkus

Cirque du Soleil är världens mest kända företag inom nycirkus, en konst- eller underhållningsform som enligt Nationalencyklopedin kännetecknas av traditionella cirkuskonster inom ramen för ett dramatiskt händelseförlopp med ljuseffekter och musikinslag.

Cirque du Soleil skapades av gatuartisterna Guy Laliberté och Gilles Ste-Croix i Quebec i Kanada 1984. Cirque du Soleil har skördat stora publik- och kritikerframgångar och är numera ett storföretag med 4 000 anställda, inklusive 1 300 artister. Sammanlagt 1 500 personer arbetar vid bolagets huvudkontor i Montreal.

Om affären blir av tros de nya ägarna försöka skapa nya produkter och marknader för Cirque du Soleil.

Cirque du Soleil-clown under premiären för Alegria i Rotterdam i december 2012.
Cirque du Soleil-clown under premiären för Alegria i Rotterdam i december 2012. Bild: EPA/ROBIN UTRECHT nycirkus

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes