Hoppa till huvudinnehåll

”Dags att höra en vision för Finland”

Vi har hört detaljerna. Nu behövs en vision för Finland. Det säger Centralhandelskammarens VD Risto E.J. Penttilä som summerade valrörelsen tillsammans med Setas verksamhetsledare Aija Salo, professor Henrik Meinander och jämställdhetsexperten Marianne

Enligt Penttilä har valrörelsen i alltför stor grad fokuserat på enskilda sakfrågor. Nu vore det viktigt att skapa sig en helhetsbild av de utmaningar Finland står inför:

Deltagare i Obs 16.4.2015
Aija Salo och Risto E.J. Penttilä analyserade valrörelsen... Deltagare i Obs 16.4.2015 Bild: Heidi Finnilä/Yle risto penttilä

- Vi behöver en vision för Finland för de kommande sex-sju åren. Är det staten som ska driva utvecklingen, eller de privata företagen? Kommer medelklassen att betala mer skatt, eller kommer medelklassen att få starkare köpkraft?

Marianne Laxén tycker i sin tur att valdebatten rört sig på en abstrakt nivå. Hon efterlyser mer praktiska exempel på den ekonomiska politik som borde föras:

- Nu säger det ena partiet att man ska spara sex miljarder, det andra fyra, och det tredje två. Men man säger inte hur det påverkar den enskilda människan eller familjen.
Laxén.

Deltagare i Obs 16.4.2015
...tillsammans med Henrik Meinander och Marianne Laxén. Deltagare i Obs 16.4.2015 Bild: Heidi Finnilä/Yle marianne laxén

Aija Salo håller med om behovet av konkreta exempel i valdebatten. Det är också viktigt att tänka på vem som drabbas av eventuella nedskärningar i statsbudgeten:

- Det är inte enbart frågan om nästa års budget, eller året därpå. Nedskärningar påverkar oss långt i framtiden, och ofta berörs de svagaste i samhället.

Grundlagen borde diskuteras

Utrikespolitiken, och speciellt Finlands relation till Ryssland, är en annan fråga som diskuterats flitigt inför valet. Att informationen inte alla gånger löpt optimalt mellan regeringen och presidenten visar på brister i grundlagen, menar Henrik Meinander:

- Det käbbel och den oklarhet som gäller Finlands utrikespolitik tycker jag beror på att vi har en grundlag som haltar. Presidenten sköter östrelationer och statsministern EU-frågor, och det är inte en bra situation när EU och Ryssland är frågor som samtidigt ska vara på bordet.

Läs också

Val