Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtevänner: ”When Harry met Mona”

Mona och Magnus
Mona och Magnus Mona och Magnus Bild: Five Corners mona grönroos

Mona Grönroos älskar människor och livet. Hon är änka sedan några år tillbaka och känner sig lika hemma i Borgå som på sin sommarstuga i Dalsbruk.

Hon har arbetat som sjuksköterska i Finland och sjuksköterska och barnmorska i Tanzania.

Sedan maken dog har Mona ägnat mycket tid åt sitt konstintresse och hantverk. Hon är engagerad i en söndagsskola och en sånggrupp som underhåller på äldreboenden.

Mona känner att hon har fortfarande massor av kärlek att ge och försöker se så positivt som möjligt på livet.

Harry och Mona
Mona och Harry Harry och Mona Bild: Five Corners harry silfvenius

I Hjärtevänner träffar hon Harry Silfvenius, som är Magnus farfar, och tillsammans lär de sig laga konst av kaffe.

Monas tankar om medverkan i programmet

När jag blivit puffad att delta i Hjärtevänner av fem personer som inte kände varandra började jag tänka att det säkert var meningen. Efter första besöket i mitt hem av Magnus och producenten Anton tänkte jag att jag inte platsade med i programmet på grund av min värdegrund, men det otroliga hände och jag valdes med!

Visst älskar jag utmaningar i livet och att få se hur TV-program görs intresserade mig. Stämningen i teamet var oerhört trevlig och det var fint med nya människokontakter och med unga människor. Jag blev överraskad hur djupa våra samtal med Magnus var och kände att jag ville verkligen ge tittarna något av min livserfarenhet.

Jag har ett rikt liv är bakom mig, men livet fortsätter och kärleken som jag själv fått möta av Hans som är kärlekens källa, har gett mig mod och inspiration att dela även svåra upplevelser. Vi talade långa stunder om den smärtsamma ensamheten och vikten att bli älskad. Efter att ha delat ett lyckligt äktenskap i 39 år gick min man bort för fyra år sedan och jag har bearbetat sorgen genom att skriva och föreläsa om sorgearbetet.

Finns det då rum för en ny kärlek? Jag har aldrig träffat någon som inte behöver en vän och vi äldre har samma känslor och behov av att bli sedda och accepterade som alla andra, trots litet rynkor och skavanker. Men vi vill gärna dela med oss till de unga. Vi har alla ett ansvar att ta vara på varandra, men också att älska oss själva.

Mona och Harry på träff.
Mona och Harry på träff. Mona och Harry på träff. Bild: Five Corners harry silfvenius

Varför är jag då med i detta program? Jo, trots att jag utåt anses ha stor vänkrets så har jag ingen som bryr sig om mig på det vardagliga planet, som bara har omsorg om hur jag mår och som jag får ha omsorg om. Tomheten är ett faktum.

Hade nog inte mycken tro för att hitta en vän men ångrar inte att jag gick med. Som helhet var det en berikande och unik upplevelse, under den mörkaste tiden av året. Trots det var det ganska stressigt med många ändringar. Hade två gånger beslutat att hoppa av pga kommenterar från människor som sårat mig. Men efter långa samtal med Magnus tyckte jag att det goda i världen skall vinna och bestämde mig för att inte låta negativa människor hindra mig. Jag känner mig helt oberoende av människors kommentarer just nu, men nya haglar över ej precis varje dag.

Den enorma publicitet redan från första reklamen innan programmet börjat har varit överraskande, men tack och lov har det handlat mest om positiva kommentarer.

Tack!

Med vänliga hälsningar,
Mona

Här hittar du alla deltagare i Hjärtevänner säsong 2.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem