Hoppa till huvudinnehåll

Husägare bötar 60 000 för olovligt bygge

Ägaren har överskridit byggrätten med 140 kvadratmeter.
Ägaren har överskridit byggrätten med 140 kvadratmeter. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist roukala

En privatperson i Karleby ska se till att riva sitt olovliga bygge. Annars hotar staden med böter på minst 60 000 euro.

Det hela handlar om ett villabygge på Brudskär. När huset slutgranskades 2008 var det inte ens hälften så stort som nu. Byggrätten har överskridits med 140 kvadratmeter.

- Ägaren har byggt ut allt möjligt. Till exempel garage, bastu och uterum. Det är en fars, anser byggnadsinspektör Rolf Fredlund på Karleby stad.

Byggnads- och miljönämnden har slagit fast att det blir 20 000 euro i böter. Och om mannen inte har rivit de olovliga byggnaderna inom juni får han 60 000 euro till i böter. Och 10 000 euro till för varje månad som inleds tills mannen har rivit det som överskrider byggrätten.

Kaos om alla gör så här

Nämndens ordförande Hans Snellman säger att han aldrig sett något liknande. För varje beslut som byggnads- och miljönämnden har tagit har det kommit nya besvär från ägaren.

Snellman kallar det för krumbukter och rumba.

- Det kan inte gå till på det här sättet. Att man bygger som man själv vill, i strid med beviljade tillstånd. Då blir det ju kaos, säger Snellman.

Snellman misstänker att mannen besvärar sig också mot de nya besluten. Det har han rätt att göra trots att Högsta Förvaltningsdomstolen 2012 slog fast att han måste riva det han byggt utan lov.

Staden jagade mannen

Karleby har också haft svårt att delge mannen sina beslut. Det har varit problem att få tag på honom.

Senast hoppade byggnadsinspektören in en bil med stämningsmannen och åkte till mannens jobb där de äntligen hittade honom.

Husägaren vill själv inte kommentera ärendet. Men i sitt senaste bemötande till staden skriver han att en ny plan för Brudskär är under planering. Och då får hans tomt troligen byggrätt så det räcker.

Enligt Hans Snellman är det ohållbart att tänka så.

- Med ett sånt tankesätt kan vem som helst bygga helt enligt egna önskemål, och bara hänvisa till att det kommer en plan i framtiden som gör det här möjligt. Det är helt ohållbart, säger Snellman.

Ägaren hänvisar också till att minst tre av hans grannar på Brudskär har fått bygga mer än 125 kvadratmeter. I rättvisans namn borde han också få bygga mer, anser han.

Hans grannar har ändå fått undantagslov för sina byggen.