Hoppa till huvudinnehåll

Inga skrällar i den sista stora valdebatten

Partiledardebatt på Yle inför riksdagsvalet 2015
Statsminister Alexander Stubb (Saml), Centerns Juha Sipilä och SFP:s ordförande Carl Haglund under torsdagens debatt. Partiledardebatt på Yle inför riksdagsvalet 2015 Bild: Lehtikuva juha sipilä

Yles stora valdebatt pågick i nästan tre timmar på torsdag kväll men överraskningarna uteblev. Centerns klara försprång i opinionsmätningarna återspeglades i debatten och ordförande Juha Sipilä fick få mothugg.

Frågorna var många under valdebatten men de konkreta svaren uteblev när partiledarna försökte svara på hur de ska få Finland på fötter, hur skapa arbetsplatser för de över 360 000 finländare som går arbetslösa och om Grekland ska få mera pengar eller inte.

Enligt den senaste opinionsmätningen som Yle publicerade på torsdagen håller Centern sin första plats med ett väljarstöd på 24 procent inför söndagens val.

Samma mätning förutspår att SDP blir det fjärde största partiet, då Samlingspartiets och Sannfinländarnas siffror gått upp. Det fick SDP:s ordförande Antti Rinne att förutspå en borgerlig regering i Finland.

Stubb försvarade Haglund

Carl Haglunds (SFP) handlande med den gemensamma debattartikeln som de nordiska försvarsministrarna skrev togs också upp till debatt. Statsminister Alexander Stubb (Saml) var den enda av partiledarna som försvarade Haglund.

De övriga ansåg att Haglund borde ha informerat presidenten och ministerkollegerna på förhand. Själva innehållet kritiserades däremot inte.

Räsänen fortsatt mot könsneutralt äktenskap

Debatten gick sedan i gamla banor. Kristdemokraternas Päivi Räsänen föreslog i debatten att lagen om könsneutrala äktenskap borde rivas upp och behandlas på nytt av den nya riksdagen.

Vänsterförbundet vill stimulera ekonomin med lånepengar, medan de övriga vill trampa på bromsen. Däremot fanns det en stor skillnad i hur mycket partierna vill spara under de kommande fyra åren. Samlingspartiet och SFP vill spara sex miljarder euro, de övriga mellan 1,7 och 3 miljarder.

Några idéer om hur man ska skapa fler arbetstillfällen kom inte fram.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val