Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstadsbor storrökare på 1600-talet

Jakobstads torg
Jakobstads torg Jakobstads torg Bild: YLE/Patrik Enlund jakobstads torg

Kritpipor, mynt, rester av glas och keramik samt husgrunder blir fynden under Jakobstads torg. Det förväntar sig utgrävningsledaren Esa Mikkola. De arkeologiska utgrävningarna inleds den 28 april och pågår i tre veckor.

De arkeologiska utgrävningarna under Jakobstads torg är en provgrävningar som pågår i tre veckor.

- Fynden vi gör under provgrävningarna avgör om vi ska skall fortsätta i sommar eller om det räcker med tre veckors grävjobb, säger utgrävningsledaren Esa Mikkola på museiverket.

Det är den västra delen av torget som kommer att grävas upp, alltså den del som i framtiden ska bli underjordisk parkering.

Esa Mikkola med fem medhjälpare och en grävmaskin kommer att leta sig ner genom asfalten i hopp om fynd från stadens tidiga historia.

- Jakobstadsborna under 1600- och 1700-talet tyckte mycket om rökning, och kritpipor blir troligen den största fyndgruppen, säger Mikkola.

Andra fynd Mikkola förväntar sig hitta är mynt, rester av glas- och lergods samt husgrunder. Det är sådant som kommit fram vid utgrävningar i Brahestad och Uleåborg.

Gammal stenläggning hittades under Pekkatorg i Brahestad
Utgrävningarna i Brahestad Gammal stenläggning hittades under Pekkatorg i Brahestad Bild: Esa Mikkola brahestad

- Det är troligt att utgrävningarna i Jakobstad fortsätter i sommar, men det avgör museiverket, säger Mikkola.

Ståtligt torg

För en tid sedan besökte Esa Mikkola Jakobstad och han ställde sig på torget och såg sig omkring.

- Det är en sällsynt ståtlig plats.

Mikkola jämförde det han såg med det så vanliga slättlandet utmed kusten. Jakobstads torg avviker genom att det är kuperat och ligger på en backe. Det blir spännande att se vad som döljer sig under asfalten, funderar han.

Förväntningarna är alltså höga och från den 28 april och tre veckor framåt är bilarna avhysta och halva torget ingärdat med staket.

Kostnaderna oklara

Vad utgrävningarna kostar och vem som betalar är en oklar historia. Någon överenskommelse finns inte mellan staden Jakobstad och Mäenpää Byggnads ab som arrenderat torget, uppger stadsdirektörens ersättare Anne Ekstrand.

När man gjorde arkeologiska utgrävningar under Campus Allegro var det ägaren som stod för kostnaderna, vill Ekstrand minnas.

Utgrävningsledaren Esa Mäkela kan inte heller hjälpa till.

- Det är en affärshemlighet.

Mäkela förklarar det med att museiverket knoppat av de arkeologiska fälttjänsterna till en egen liten affärsenhet.

Arkeologi har blivit en konkurrensutsatt verksamhet där museiverkets enhet konkurrerar med andra aktörer om att ge anbud på utgrävningar.

- Så mycket kan jag säga att de tre veckorna i Jakobstad handlar om flera tiotusentals euro.

Torgbolag ser snart dagens ljus

Vem eller vilka som kommer att äga den underjordiska torgparkeringen har också varit höljt i dunkel. En delägare är åtminstone staden som beslutat köpa 15 procent av aktierna för 45 000 euro.

Det ger 30 av 200 parkeringsplatser.

Vad staden ska använda parkeringsplatserna till är inte avgjort. I slutet av april väntas Mäenpää Byggnads ab ge besked om de övriga delägarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten