Hoppa till huvudinnehåll

Klä in en fåtölj med virkade dukar från loppis

En med virkade dukar beklädd fåtölj.
En med virkade dukar beklädd fåtölj. Bild: Svenska Yle / Esa Saari ram 492

Man kan lätt förnya en gammal möbel med ett nytt överdrag. Här har Lee och Camilla sytt fast gamla virkade dukar i olika storlekar och på så sätt gett fåtöljen nytt liv och utseende.

Tyget på den här stolen var solblekt och hade en del fläckar men var ändå helt och därför en bra grund att sy fast dukarna på. Det går bra att göra ett sådant här virkat överdag på vilken möbel du vill eller varför inte ett helt annat föremål, anpassa bara efter ditt underlag. Klär man in något annat än en fåtölj så kan man fästa dukarna enbart i varandra, om det inte går att fästa i underlaget.

Det som är extra bra med det här handarbetet är att man inte behöver vara speciellt duktig på att sy för stygnen försvinner i helheten och dukarna går ganska bra att forma och dra ut eller sy ovanpå varandra där det behövs.

Du behöver:

 • Virkade dukar, våra var köpta på loppis och det gick åt totalt 32st, det är bra att ha lite extra.
 • Sytråd
 • Synål, en böjd specialnål var speciellt bra att använda på svåra ställen som sitsen.
 • En tång att dra nålen med på svåra ställen.
 • Knappnålar
 • Strykjärn

Så här gör du:

 1. Stryk alla dukar släta.
 2. Ordna dem i högar enligt färg och storlek så är det lättare att veta vad du har att utgå ifrån.
 3. Välj en eller ett par dukar som du vill ha som tydliga blickfång och placera dem där du vill ha dem. Nåla fast med knappnålar.
 4. Täck in stolen med dukar och låt de övriga dukarna gå under de dukar som du vill ha som blickfång. Nåla fast med knappnålar.

 5. OBS! Sitsen bör vara åtskild från ryggstöd och armstöd, dvs inga dukar som går ner från ryggen och fortsätter på sitsen, det håller inte för användning. Tänk även på att göra det så enkelt som möjligt för dig, så att du placerar dukarna från kanten in mot mitten, annars har du svårt att hitta små dukar som passar för kanterna.

 6. När du är nöjd och har nålat upp alla dukar så som du vill ha dem är det bara att börja sy fast dem för hand. Sy med dubbel tråd och inte för lång tråd. Det är bra om det blir många fästpunkter. Sy längs kanten på alla dukar med små stygn. Sy även in mot mitten på större dukar eller sådant som hänger löst. Ta hjälp av krokig nål och tång på besvärliga ställen.

OBS! Sy inte med samma tråd från ryggen och in mot sitsen för den brister när du sätter dig i stolen utan håll armstöd och ryggstöd åtskilt från sitsen.