Hoppa till huvudinnehåll

Laglydigt i Österby och Tenala

För att få finländarna att på allvar fundera över hur fort de kör, ordnade polisen tidernas största razzia i hela landet från torsdag (16.4) morgon klockan sex till i morse klockan sex. Då Yle Västnyland följde med en polispatrull höll bilisterna hastigheten bättre än normalt.

Razzian ordnades samtidigt i över 20 europeiska länder. Som förebild fungerar tyska polisens Blitzmarathon.

En polispatrull stod på torsdagsförmiddagen vid väg 52 i Österby i Ekenäs ett stycke söderut från tätortsmärket, vid vilket den högsta tillåtna hastigheten ändrar från 80 till 50 km/h.

En polisbil vid sidan om vägen.
Många polisbilar rörde sig på vägarna på torsdag. En polisbil vid sidan om vägen. Bild: YLE/Kalle Ranta rekordrazzia,Ekenäs

Avdrag på tre km/h

Polisens mätutrustning kalibreras regelbundet så den ska vara tillförlitlig, förklarar äldre konstapel Sebastian Stark.

- Sedan görs ett säkerhetsavdrag på tre kilometer i timmen till kundens fördel.

Om man kör minst 21 km/h för fort, blir det strafforder. Då avgörs summan föraren ska betala av inkomsten. Mindre fortkörning ger ordningsbot, som är lika stor för alla. Vid en lindrig fortkörning får bilisten en skriftlig anmärkning, berättar Stark.

50-märke behövs på väg 52 i Österby

Äldre konstapel Jari Nurmi anser att det vore tydligare för bilisterna om staden satte upp ett vägmärke som visar att hastighetsbegränsningen är 50 km/h när man norrifrån kommer in mot Österby.

Bilister tog det lugnt

Informationen på förhand i medierna om den stora polisrazzian har gått fram, konstaterar äldre konstapel Sebastian Stark, i och med att färre bilister än vanligt kör för fort på väg 52 i Österby just den här torsdagen.

Under ungefär en halvtimmes tid noterade polisen fyra förare som körde för fort.

Polisman som kollar hastigheten på kommande bilar.
Mätutrustningen kalibreras regelbundet. Polisman som kollar hastigheten på kommande bilar. Bild: YLE/Kalle Ranta rekordrazzia,Ekenäs

Ska polisen berätta på förhand eller inte?

De som åker dit för fortkörning verkar inte så intresserade av några intervjuer, men då razzian pågår i Österby går Tuomas Puputti och Dennis Nyman förbi. Puputti har ännu inte körkort, men Nyman har haft kort i över en vecka.

Båda anser att det är bra att polisen övervakar hastigheterna, men Nyman tycker det vore bättre om polisen inte på förhand tutar ut att det blir razzia. Då skulle fler åka dit.

Dennis Nyman och Tuomas Puputti
Dennis Nyman och Tuomas Puputti. Dennis Nyman och Tuomas Puputti Bild: YLE/Kalle Ranta tuomas puputti,Ekenäs

Men enligt äldre konstapel Stark gick polisen ut med informationen om razzian på förhand i förebyggande syfte, så att folk ska tänka efter en extra gång och bli varse om sitt eget körbeteende.

Fortkörning kan leda till döden

Stark har märkt att folk anser att fortkörning är en förhållandevis lindrig förseelse om man kör mellan 10 och 20 km/h för fort. Men han påminner om att fortkörning är en allvarlig sak.

- Delegationen för undersökning av trafikolyckor i Finland utgav 2013 en rapport där det framgår att körhastigheten har varit en bidragande faktor i 42 procent av trafikolyckor med dödlig utgång.

Polispatrullen fortsatte sedan på torsdagsförmiddagen till Tenala, där trafiken övervakades invid den tidigare lanthandeln. Under 5-10 minuter passerade uppskattningsvis 15 bilar, och alla körde laglydigt.

Läs också:
Polisen ordnar rekordrazzia

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland