Hoppa till huvudinnehåll

Ola Salos tips: Bli ihop med din kompis

ola salo
Ola Salo gifte sig med sin bästis. ola salo Bild: Yle/Parad Media efter nio

Debutskivaktuella Ola Salo gästade Efter Nio för att prata om vänskap – den solida grunden som ledde till att han gifte sig med en kompis.

Ola Salo satsar numera på en solokarriär och längtar inte tillbaka till bandet The Ark. Däremot längtar han tillbaka till killarna i bandet, vänner som fortfarande spelar en stor roll i hans liv.

Ola Salo bor numera ute på landet med sin fru och dotter och han får ofta axla rollen som hemmapappan som sköter hushållet. Utan körkort betyder det bland annat att han skjutsar dottern till dagis med cykel.

Men trots landsbygdslivet träffar han sina gamla vänner rätt ofta. De befinner sig nämligen i samma situation som honom och är småbarnsföräldrar.

– Stressade småbarnsföräldrar tycker det är roligt att åka ut på landet och träffa mig. Det är lite som att åka på spa, berättar Ola Salo.

Myten om kärlek vid första ögonkastet

Förutom killarna i bandet fanns det också andra goda vänner, av vilken en han gifte sig med. Han säger att det är det mest provocerande han gjort i en kompiskrets, och rekommenderar det också för andra. Det finns nämligen enligt honom ingen bättre grund för ett förhållande än flera års vänskap.

– Filmer odlar gång på gång myten om kärlek vid första ögonkastet. Vi vet alla att det här inte stämmer.

Salo menar att man visar de bästa sidorna av sig då man träffas för första gången. Efter det börjar de sämre och mera inåtvända sidorna komma fram om man blir mer och mer besviken.

Kärlek handlar enligt honom om tillit och att komma den andra in på djupet. Sedan kan man naturligtvis också känna passion och förälskelse.

Fegade ur till en början

Salo träffade sina blivande fru i 20-års åldern. De hängde på krogen och for hem och älskade. Med tiden började den köttsliga relationen också ha en personlig dimension, och de kom mycket nära varandra både fysiskt och psykiskt.

De tyckte båda att det var läskigt och fegade ur – de beslöt sig för att bara vara vänner. Efter det fortsatte de med sina liv som vänner och hade andra förhållanden, men i livets svåra frågor vände de sig igen till varandra för att få svar.

Efter sju år av vänskap beslöt de sig för att bli ihop, till kompiskretsens stora förvåning.

Förtrogna med varandras dåliga sidor

De var väldigt väl förtrogna med varandras dåliga sidor redan innan de blev ihop, vilket utgjorde enligt Salo en solid grund för deras förhållande. Som vänner hade de hetsiga diskussioner och gräl, vilket ledde till att de som ett par inte hade längre något att gräla om.

– En annan orsak till att vår vänskap kanske blev så djup, var att hon lärde känna mig innan jag blev en kändis, avslutar Salo.

Läs också:
Så mycket sämre med Ola Salo
Ola Salo till Ruisrock

Mera om Ola Salo och vänskap i Efter Nio, måndagen den 20 april 2015 kl. 21 i Yle Fem och på Arenan.