Hoppa till huvudinnehåll

Polisens maratonrazzia gav resultat

Polisen övervakade hastigheterna runtom i landet 16.4.2015
Hastighetsövervakningen sysselsatte poliser runtom i landet under torsdagen. Polisen övervakade hastigheterna runtom i landet 16.4.2015 Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari hastighet

Polisen hittills största organiserade hastighetsövervakning var lyckad och runt 3 800 bilister fastnade i kontrollerna som pågick runtom i landet under torsdagen fram till fredag morgon.

Enligt en uppdatering på Twitter skriver Polisen att antalet fartsyndare var mycket färre än förväntat.

Hoppa över Twitterpostning

Polisöverinspektör Risto Lammi är nöjd över arrangemangen.

- Praktiskt sett flöt det på riktigt bra. Att integrera allmänheten via sociala medier kunde ha varit bättre i början, men vi gjorde en korrigering under dagen och efter det fungerade det smidigt, säger Lammi.

Polisen var väldigt öppen med vad som var på gång både före och under övervakningen. Enligt Lammi var polisen till en början lite för försiktig med att använda sociala medier. Han är ändå nöjd över att en stor publik engagerade sig medan razzian pågick.

- Vi fick väldigt mycket tips om övervakningsställen från allmänheten. Folk vet var de farliga platserna finns och på det här sättet fick vi information om var det lönar sig att utveckla övervakningen.

Övervakningen kan ännu utvecklas

Hastighetsövervakningen var från polisens sida en önskan om att ordna alla tiders största trafikrazzia i Finland. Lammi tycker att förhoppningarna infriades.

- Om vi hade en liknande övervakning varje dag, skulle vi varje år ha runt 1,4 miljoner fortkörningar per år. Det är förstås ett alltför högt antal. Övervakningen visade att vi måste få kontroll över fortkörningarna.

Polisen övervakade inte enbart fartsyndare utan kontrollerade även andra saker kopplade till trafiksäkerhet.

- Vi avslöjade också bland annat bilister utan körkort, drogpåverkade förare och rattfyllerister, säger Lammi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes