Hoppa till huvudinnehåll

Ser vi SFP i regeringen?

Väljarstödet för partierna april 2015.
Väljarstödet för partierna april 2015. Väljarstödet för partierna april 2015. Bild: Yle opinionsmätning

SFP sneglar som vanligt på regeringsstolarna. Men valet ser på många sätt ut att bli en thriller. Centern torde bli störst, men kampen för att bli näst störst är stenhård.

Samtidigt kanske det inte spelar så stor roll med tanke på regeringsbildningen, eftersom den sannolika statsministern Juha Sipilä flera gånget upprepat att det är substansfrågorna, och möjligheterna att komma överens om dem, som avgör vilka partier som gör sällskap med centern.

Då inställer sig frågan om regeringsmästarna SFP ska lyckas än en gång. Partiet har suttit i regeringen sedan 1979 vilket är en bedrift av rang av ett parti som har ett väljarunderstöd på mindre än fem procent.

Men kan det ändå spela en roll om Sannfinländarna blir näst störst? Kan de tänkas jobba och lobba för att SFP (och de Gröna) inte ska få komma in i Sipiläs regering eftersom partierna står långt från varandra (trots försonande ord från bägge två under våren)?

Å andra sidan har Carl Haglund hållit anmärkningsvärt hög profil de senaste veckorna och han klarade sig bra i Yles valdebatt, det har rentav spekulerats om att SFP kan göra ett mycket gott val i Nyland och knipa ett fjärde mandat.

Så vad tror ni: Ska Haglund & C:o lyckas fixa in sig i regeringen?

I dagens Eftersnack ska vi förstås diskutera valet, men först behöver vi din input. Se in i framtiden och tyck till i vår enkät och skriv en kommentar så spinner vi sedan vidare. Kom ihåg att vi inte frågar vad du vill eller hoppas på utan hur du tror att det går.

Är SFP med i nästa regering?

Ja!
40.5% (100 röster)
Ja, om Sannf. inte är med
28.3% (70 röster)
Nej!
22.3% (55 röster)
Knappast
8.9% (22 röster)
Antal avgivna röster: 247

Radio Vega fre kl. 15.03. Repris sö kl. 22.15.
Podden klar vid 17-snåret på Arenan ((även direktlänk ovan)
Livestream med bild via länk som läggs in ovan.
Yle Fem, sö kl. 15.05 textat till finska.