Hoppa till huvudinnehåll

Skogsavverkning i Purunpää avbryts

Demonstration i samband med Konstsamfundets skogsavverkningar i Purunpää
En demonstration mot skogsavverkningen ordnades i torsdags. Demonstration i samband med Konstsamfundets skogsavverkningar i Purunpää Bild: Yle/Monica Forssell skogsavverkningar

Konstsamfundet avbryter skogsavverkningen i Purunpää på Kimitoön. Det blev klart efter det möte, som ordnades mellan Konstsamfundet och miljöaktiviterna i dag, fredag.

Ett tjugotal miljöaktivister från bland annat föreningen Luonto-Liitto demonstrerade mot Konstsamfundets skogsavverkningar i området Purunpää på Kimitoön i torsdags. Konstsamfundet planerade att kalhugga 35 hektar skog i området.

Under mötet beslöts att hela området nu kartläggs och att det samtidigt undersöks om det finns områden i Purunpää som borde fredas. Ett informationsmöte om planerna för skogen i Purunpää ordnas också, troligen i sommar. Inga avverkningar görs före kartläggningen är gjord och informationsmötet har ordnats.

Enligt Ville Laitinen från Luonto-Liitto var de områden som Konstsamfundet nu hann avverka sådana som kunde ha fredats inom ramen för Metso-programmet.

Cirka 10 till 13 hektar skog hann avverkas innan beslutet om en paus fattades.

I samband med torsdagens demonstration hittades också en ovanlig art av mossa nära Ekhamnen. Ett cirka en hektar stort område runt stället där mossan hittades kommer nu att skyddas.

Purunpää utgör en udde på Kimitoöns västra sida. Totalt är udden cirka 350 hektar stor och består av höga berg, skog och kärr.

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland