Hoppa till huvudinnehåll

Slaget: "Njut av Helsingforsderbyt, det blir inget nästa år"

HIFK åker ur, Pekka Lyyski har gjort sitt och damligan stampar på stället. När den finländska klubbfotbollssäsongen diskuterades i Slaget efter tolv var de inbjudna experterna inte rädda att bjuda på kontroversiella analyser.

Att årets upplaga av HJK antagligen är ännu bättre än laget som var överlägset i fjol var panelen överens om, men herrligans andra Helsingforslag delade åsikterna.

- Hajpen kan vara svår att leva med för HIFK. Nu har de Mariehamn i helgen och sedan har de HJK-matchen. Det betyder att de efter en vecka bra kan vara kvar på noll poäng och då är det hål i den luftbubblan. Kanske ni ska njuta av det här Helsingforsderbyt i år, för jag tror inte det blir något nästa år, sade Österbottens Tidnings Sören Bäck.

- Inte har HIFK sämre material än någon annan, det är många lag som kan ramla ut. Jag tycker det är jättehäftigt att det finns ännu ett Helsingforslag och jag tror att de drar publik överallt i Finland, sade Yle Sportens expertkommentator Jessica Lagerblom.

- De har sålt 1200 säsongskort och det är väl ungefär vad Jaro snittar, påpekade Hufvudstadsbladets Jonas von Wendt.

På tal om Jaro placerade trion in Jakobstadslaget på placeringarna 8-11 i tabellen, och varnade för att ha för höga förväntningar på Sergei Eremenko redan i sommar.

- Han har just fyllt 16 och är första årets B-junior. I den åldern spelar man inte på liganivå i något land. Men jag tror att han kommer att bli Finlands bästa spelare den dagen Roman Eremenko inte längre är är det. Jag har sagt åt U21- och pojklandslagstränarna att tyvärr kommer Sergei Eremenko inte att spela i U21-landslaget, han kommer att vara i A-landslaget då redan, sade Bäck.

"IFK Mariehamn har underpresterat länge"

Fotbollspanelen kallade VPS "färglöst" och "utan offensiv spelidé" men förutspådde en placering bland de fem bästa och medaljkamp för Vasalaget. Däremot sågades IFK Mariehamns medaljchanser.

- Det räcker inte ända till medalj. De har fortfarande inte så bred trupp, sade Lagerblom.

- Jag tycker att Mariehamn sett till sitt material har underpresterat en längre tid och man måste kritiskt granska vad Pekka Lyyski håller på med där. Det handlar om att bli av med honom på ett snyggt sätt, gör man det på ett fult sätt riskerar man att dela hela samhället. Det här är en känslig sak att ta tag i och därför har man inte gjort det, sade Bäck.

- Lyyski har gjort ett jättebra jobb. Man kan alltid diskutera hur länge en tränare ska vara kvar, men varför skulle han få sparken, han måste själv säga att han vill syssla med sitt andra jobb, sade von Wendt.

I damligan utmålades PK-35 som den största guldfavoriten, men den allmänna nivån på serien oroade trion.

- Den stampar på stället. Vi hänger tyvärr inte med övriga Europa. Spelarna blir skickligare, men blir de smartare och tillräckligt tuffa, undrade Jessica Lagerblom.

Hur går det för Åbofotbollen? Blir SJK den främsta utmanaren till HJK också i år? Vem blir herrligans skyttekung och vem utses till damligans bästa spelare? Och vilken blir Ekenäs IF slutplacering i ettan? Se Slaget efter tolv för svar!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport