Hoppa till huvudinnehåll

Sverige stärker försvaret - går inte in för Nato

Ett plan av typen Jas 39C Gripen lyfter under en flygshow i Eslöv den 5 juni 2011.
Det svenska jaktplanet Jas 39C Gripen. Ett plan av typen Jas 39C Gripen lyfter under en flygshow i Eslöv den 5 juni 2011. Bild: EPA/JOHAN NILSSON Saab 39 Gripen,stridsflygplan,Sverige,Jas Gripen,jas 39c gripen

I Sverige har enighet nåtts om ett försvarsbeslut för fem år framåt. Det kommer inte att bli någon svensk Nato-utredning.

Den rödgröna regeringen har under den senaste veckan fört intensiva blocköverskridande förhandlingar om försvarets framtid.

Gotland kommer att vara återmilitariserat om tre år och satsningar görs för att stärka bland annat u-båtssidan, hemvärnet och personalförsörjningen.

Tillskottet till försvarsbudgeten som ligger på ca 4,7 miljarder euro kommer att vara drygt 200 miljoner euro per år.

Försvarsmakten hade räknat ut att det skulle behövas ett ungefär dubbelt så stort tillskott och dragkampen om pengarna mellan de politiska partierna har varit hård.

Regeringen kallar det här för en tydlig satsning och ett trendbrott, trots de högre kraven från försvarsmakten.

- Det är en viktig signal till omvärlden, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

- Vi vill signalera till omvärlden att vi från svensk sida förhåller oss till det som faktiskt sker. Vi gör det också därför att vi vill signalera till våra samarbetspartners att Sverige är berett att bidra till säkerhet och stabilitet i vår del av Europa, säger Hultqvist.

Sveriges alliansfrihet ska inte utvärderas

Den borgerliga Alliansen hade önskat ett beslut om för- och nackdelar med ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap.

I stället blir det en utredning om Sveriges militära samarbetsområden där Nato är en samarbetspartner.

- Det här är inte en Nato-utredning, utan regeringen ger i uppdrag åt en expert som utifrån ett fristående perspektiv redogör för innebörden av olika former av samarbeteten respektive medlemsskap med länder och i organsiationer. Analysen ska inte utvärdera den militära alliansfriheten.

Senast gjordes en svensk utredning om internationellt försvarssamarbete i höstas. Enligt Hultqvist har bland annat samarbetet mellan Finland och Sverige utökats sedan dess och det är ett skäl till en ny utredning.

Det är regeringen, som representeras av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som har förhandlat tillsammans med Alliansens partier.

Av dem stod tre bakom överenskommelsen, efter att Folkpartiet valde att lämna gruppen för några dagar sedan. Orsaken var att partiet hade önskat ett mycket större tillägg till försvarsbudgeten än vad regeringen var beredd att erbjuda.

Sveriges försvarsbudget har skurits ner under de senaste 25 åren och motsvarar idag ungefär 1,2 procent av BNP jämfört med ca 4 procent på 1980-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes