Hoppa till huvudinnehåll

Vilket parti har den roligaste valvakan?

Maria Ahonen
Maria Ahonen är Art director och illustratör. Maria Ahonen Bild: Yle/Helena von Alfthan maria ahonen

På söndag kväll samlas partierna på sina egna valvakor runt om i Helsingfors. Vi tittade på vem som har den roligaste, den festligaste och den mest politiskt trovärdiga valvakan i riksdagsvalet 2015.

Maria Ahonen jobbar som grafisk designer på reklambyrån People's Village och hänger regelbundet med rockstjärnor. Så kan det gå när man specialiserat sig på att designa skivkonvolut.

Yle huvudstadsregionen bad Maria Ahonen dela ut några utmärkelser till partiernas valvakor. Vilken valvaka tycker hon är festligast? Vilken är den mest nationalromantiska?

Svenska folkpartiet: Mysigast

O'Learys
O'Learys Bild: Yle/Helena von Alfthan maria ahonen

SFP samlas på den irländska puben O'Learys som ligger i köpcentret Forums översta våning. Det är mörkt och många stoppade möbler. Från taket hänger tv-skärmar och på väggarna finns sportbilder. Maria kommer fram till att stället är mysigast, men inte i hennes smak. O’Learys ger henne ångest.

- Jag tycker det här är som en Sverigebåt. En riktig irländsk pub ska vara skitigare på något sätt. Här är bara jättemycket saker. Men jag är inte någon sportmänska, så det kanske bidrar till det. Om jag skulle vara SFP:s festfixare skulle jag hellre vara på Rafla eller Maxill men det kanske är för uppenbart, säger Maria Ahonen.

Socialdemokraterna: Mest hipsterpoäng

Bild: Fred Wilén/YLE broholmen

Socialdemokraterna samlas i sin granitborg på Broholmen vid Hagnäs. Paasitorni byggdes 1908 som Helsingfors arbetarhus. Den stora festsalen i jugendstil har högt i tak. Maria Ahonen är imponerad av arkitekturen men undrar hur det riktigt passar för Socialdemokraterna att ha valvaka i vad som nästan är ett slott.

- Det är jättefint. Men om man har fest på ett sådant ställe blir det lätt ganska torrt, det är lite stelt. Jag skulle inte täckas supa där för jag skulle sedan vara helt att ”nej nej tänk om jag söndrar nånting”. Men nog är det fint.

Maria Ahonen tycker om katter så en sak kunde locka henne till Paasitornis valvaka.

- Om Erkki Tuomioja har sin katt med sig där så då är det okej.

Samlingspartiet: Festligast

Maxine, kampens busstation
Maxine, kampens busstation Bild: Yle/Helena von Alfthan kampens busstation

Samlingspartiet samlas på nattklubben Maxine som ligger på sjätte våningen i Kampens köpcentrum. Maria Ahonen blir ivrig när hon ser att 80-talsbandet Modern Talking spelar på Maxine på fredag kväll.

- Herregud, det måste vara ett högklassigt ställe om Modern Talking är där. Jag tycker de borde ha tajmat det så att Modern Talking skulle vara på deras valvaka, det skulle ha varit fint.

På Maxine ordnas också speed dating och företag kan ordna seminarier på nattklubben. Maria Ahonen tycker läget högst uppe i Kampens köpcentum kan fungera bra.

- Det går bra att rulla ner därifrån i fyllan och gå direkt till nattbussen, det är bekvämt på det sättet.

De gröna: Roligast

Tavastia
Tavastia Bild: Yle/Helena von Alfthan tavastia

De gröna ordnar sin valvaka på rockklubben Tavastia. Maria Ahonen nästan himlar med ögonen när hon får frågan om hon varit på Tavastias backstage, och berättar att hennes smeknamn ”Biffen” står stort på väggen.

- Men jag vet inte om det är jag som skrivit det, jag har varit så full. Det kan vara någon annan Biffen.

Maria Ahonen tycker Tavastia passar De grönas image som ett lite yngre och hippare parti. Hon tror att det här blir den roligaste valvakan.

- Tavastia är ett ikoniskt ställe, gamla tanter som jag blir genast tårögda när vi tänker på Tavastia och vår fagra ungdom.

Vänstern: Sötast

Gloria
Gloria gloria

Vänstern samlas på kulturarenan Gloria, som drivs av stadens ungdomscentral. I den här före detta biografen på Lilla Robertsgatan ordnas konserter och evenemang. Maria Ahonen tycker det är en snygg lokal, men Gloria kan inte mäta sig med Tavastia.

- Jag diggar Gloria, det är ett fint ställe. Det är lite Tavastia light, det är ett bra festställe.

Maria Ahonen tror Vänstern egentligen vill vara på Tavastia.

- De ville till Tavastia men De gröna hade redan bokat det, så då var de tvungna att välja Gloria, som är det näst bästa alternativet.

Sannfinländarna: Mest nationalromantiska

Botta i Tölö
Botta i Tölö Bild: Yle/Helena von Alfthan ostrobotnia

Sannfinländarna samlas på Botta i Tölö. Huset byggdes 1912 för att inhysa de österbottniska nationerna vid Helsingfors universitet. Maria Ahonen har mycket erfarenhet av att festa på Botta.

- Det är ett helt sjukt bra festställe så någonting har de bra smak i.

Hon är mindre förtjust i Sannfinländarna, och kämpar med att komma på något att säga som inte är alltför elakt.

- Botta är ett jättetrevligt ställe, jag har diggat det helt sjukt mycket. Men nu när Sannfinländarna är där så kan man inte gå dit mera.

Centern: Mest politiskt trovärdiga

Centerns partikansli
Centerns partikansli Bild: Yle/Helena von Alfthan centerns partikansli

Centern är det stora undantaget i jämförelsen. De ordnar inte valvakan på en allmän restaurang som de andra partierna. Istället samlas de på partikansliet på Apollogatan i Tölö.

Det tycker Maria Ahonen låter jordnära och förnuftigt.

- Jag tycker att det är jättebra. Det är helt onödigt att sätta en massa pengar på att gå på en krog, det är ju ett officeparty. Valvakan är i princip en personalfest så då är det bra att hänga på kontoret.

Kristdemokraterna: Mest vuxenpoäng

ilma
ilma ilma

Kristdemokraterna samlas på restaurang Ilma, som ligger i samma hus som partikansliet. Restaurangen har en fin utsikt över Borgbacken, och förutom restaurangen finns här en bastu.

- Jag skulle ha trott att de är någonstans i en kyrka.

Maria Ahonen är beredd att dela ut titeln mest vuxenpoäng för valet av Ilma som plats för valvakan.

- Det ser jättefint ut, det är kiva när man ser till Borgbacken. Jag skulle gärna gå dit på sommaren på ett glas.

Rättelse: Vi skrev tidigare felaktigt att Paasitorni ligger i Berghäll, stället finns på Broholmen. Felet är nu rättat.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen