Hoppa till huvudinnehåll

90 000 på flykt i Anbarprovinsen i Irak

Islamiska staten, IS, har intagit flera stadsdelar i provinshuvudstaden Ramadi i Irak. Tusentals har flytt på grund av striderna. På bilden en medlem av de polisiära insatsstyrkorna i Irak.
Tusentals familjer har flytt från Ramadi på grund av striderna. På bilden en medlem av de irakiska polisiära insatsstyrkorna i Ramadi den 5 april i år. Islamiska staten, IS, har intagit flera stadsdelar i provinshuvudstaden Ramadi i Irak. Tusentals har flytt på grund av striderna. På bilden en medlem av de polisiära insatsstyrkorna i Irak. polisiära insatsstyrkor

Upp till 90 000 mänskor är på flykt undan strider i Iraks största provins Anbar där jihadister har ryckt fram på sistone.

FN uppger att tusentals familjer har flytt från distrikt kring provinshuvudstaden Ramadi där den Islamiska staten IS har intagit flera stadsdelar under den senaste veckan.

- Vår högsta prioritet är att leverera livsräddande hjälp åt folk som flyr - mat, vatten och skydd är högst på listan, säger Lise Grande som är FN:s humanitära koordinator i Irak.

Nästan tre miljoner irakier på flykt

Irakiska regeringsstyrkor har förberett en motoffensiv mot jihadisterna och man har fått förstärkningar från huvudstaden Bagdad.

Lokala myndigheter varnade den här veckan att Ramadi är på väg att falla i jihadisternas händer.

Nästan tre miljoner irakier, inklusive 40 0000 människor från Anbar, har flytt från sina hem sedan IS började rycka fram i januari ifjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes