Hoppa till huvudinnehåll

Ola Salo krigar med musiken som vapen

Ola Salo gästade Succémorgon 16.4.2015.
Ola Salo vill ge terapi genom sin musik. Ola Salo gästade Succémorgon 16.4.2015. Bild: Yle / Camilla Fagerholm ola salo

Ola Salo, den forna frontfiguren i The Ark, har efter några års paus från scenen där vi är vana att se honom hittat gnistan igen och satsar nu på solokarriär. Han ser fram emot att äntra scenen igen som artist, bland annat på Ruisrock i sommar.

Det är fyra år sedan Ola Salo senast var i Finland. Då turnerade han runt med The Ark och tog farväl av hängivna fans som stod och grät till de sista tonerna i “Calleth you, cometh I”. The Ark hade under tio års tid gjort svensk rockhistoria och lämnade sex album bakom sig med ett eget karakteristiskt sound som alltid skulle komma att förknippas med Ola Salo och hans bandkompanjoner.

- Jag är så tacksam över åren med The Ark. Tänk att ha fått vara med om något så fantastiskt fint med sina bästa vänner. Men det var en fas i livet som kom till sitt slut, konstaterar Ola.

Trött på sig själv

Efter att Ola gick av scenen för sista gången med The Ark upplevde han att han hade sagt sitt inom pop- och rocksvängen. Men han gjorde allt annat än att ta det lugnt. Under de senaste åren har han hunnit medverka i musikalen “Jesus Christ Superstar” i huvudrollen som Jesus, han har fungerat som artistcoach i sångtävlingen “The Voice”, han har skrivit en egen rockmusikal vid namn Kult och så var han en av deltagarna i det folkkära programmet “Så mycket bättre” senaste sommar. Dessutom har han också skrivit låtar med och för andra.

- Jag tror jag var tvungen att tänka mig ur hela ekvationen en tid. Efter att ha varit rätt trött på mig själv som artist var det nånstans där jag hittade gnistan att börja göra musik för mig själv igen, när jag skrev låtar till andra, menar Ola.

Ola Salo var först tveksam till en solokarriär, men ser det nu som ett spännande projekt att komma tillbaka efter några års frånvaro.

- Jag har skrivit väldigt många låtar och har haft en stor mängd material att välja mellan vilket gör att jag upplever alla låtar som väldigt bra. Det är varierad musik som kommer att finnas på mitt nya album, lite som en greatest hits-skiva, säger Ola med glimten i ögat.

Musik som politiskt vapen

Ola är eftertänksam i sina svar men har inga svårigheter att smycka sin djupsinnighet i ord. Han berättar att han alltid varit fascinerad av psykologi och människan och att intresset fördjupats med tiden. Han reflekterar allt mer över livet, speciellt nu när han också är förälder till en femårig dotter.

- När man själv blir förälder börjar man fundera på den egna uppväxten och vilka budskap man fått med sig och hur de har format en och framför allt vilka budskap man vill föra vidare, menar Ola.

- Ur vilken tankevärld kommer då din senaste singel “How I kill”?

Jag vill tro att man alltid skall ha fokus på förståelse. En konflikt skall handla om att förlösa, inte förinta.

- “How I kill” handlar långt om hur man agerar vid en konflikt och vilka metoder man använder. Jag vill tro att man alltid skall ha fokus på förståelse. När man har en meningsmotståndare så skall vi ha fokus på den sida som strävar mot samma mål som en själv, som jag tror är frihet, kärlek och lycka. Det som skall dödas är tankefelet som strävar bort från just det. En konflikt skall handla om att förlösa, inte förinta.

Ola undviker gärna den traditionella politiken med den tillhörande debatten men han vill gärna åstadkomma förändring genom musik, eller bygga tunnlar mellan skyttegravarna som han själv uttrycker det.

- Vi tar låten “Father of a son” som exempel. Om jag för några år sedan skrivit en debattartikel om att de som är emot adoption i samkönade äktenskap tänker fel och är dumma i huvudet, då hade alla som är emot det instinktivt, utan att läsa mer än rubriken, ställt sig aviga. Istället gör jag en låt, som är lustfylld och kul skriven, som är medryckande och manar till en livslust som griper tag i dem som har en annan åsikt än jag. Via det kan min åsikt som jag tror gör flest människor lyckliga tas in hos de som tänker annorlunda än jag. Det är så jag krigar.

Speciell relation till Ruisrock

Ola Salo meddelade tidigare i veckan att han skall uppträda på Ruisrock-festivalen i Åbo i sommar. Han berättar om hur lustfyllt det skall bli att göra sin finländska comeback på just Ruisrock eftersom han känner att han har en speciell relation till festivalen. Det blir femte gången han ställer sig på scen i Runsala.

Han ger löfte om en högenergisk och euforisk spelning som både kommer innehålla nytt material från hans kommande album “Wilderness” och legendariska The Ark-låtar i ny tappning, vilket säkert både nya fans och den trogna publiken ser fram emot.

- Själv ser jag också fram emot det smått surrealistiska inslaget men den samtidigt roliga detaljen med den gigantiska Finlandsfärjan som glider förbi precis bredvid scenen och man undrar hur det är möjligt med de badande festivalbesökarna precis bredvid i det grunda vattnet, avslutar Ola med ett leende och lekfullhet i blicken.

Ola Salo uppträder på Ruisrock i Åbo den 3:e juli. Hans nya album Wilderness utkommer i maj.