Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiet forsätter regera i Helsingfors

Samlingspartiets invalda Jaana Pelkonen.
Jaana Pelkonen är Samlingspartiets röstdrottning i Helsingfors. Samlingspartiets invalda Jaana Pelkonen. Bild: Lehtikuva parliamentary

Samlingspartiet är fortsatt största parti i Helsingfors. Partiet har fortsättningsvis sex helsingforsiska riksdagsledamöter.

Social- och hälsovårdsminister Laura Räty hängde länge på en skör tråd. Strax före alla röster hade räknats såg det ut som att hon skulle ta det tjugoandra och sista helsingforsiska mandatet, men i sista stund föll hon ändå ut.

Pelkonen och Zyskowicz röstmagneter

Jaana Pelkonen och Ben Zyskowicz kammade hem flest samlingspartistiska röster i Helsingfors. Ny är ungdomsorganisationens tidigare ordförande Wille Rydman, som ofta har synts i rubrikerna på grund av sina omtvistade uttalanden.

Biaudet in

SFP såg länge ut att få ett andra mandat i Helsingfors. Partiet gick också framåt i Helsingfors, men landade till slut på ett mandat, som väntat gick det till Eva Biaudet. Marcus Rantala såg en lång stund ut att gå in tillsammans med Biuadet, men röstetalet räckte inte ända fram.

Sumuvuori åker ut

Helsingfors valkrets har ett mandat mer jämfört med valet 2011. Sannfinlädarna behåller sina tre mandat, medan De Gröna får fem mandat jämfört med fyra nu. Trots ett extramandat åker sittande riksdagsledamoten Johanna Sumuvuori överraskande ut. Pekka Haavisto och Outi Alanko-Kahiluoto valdes som väntat in. Antero Vartia och Ozan Yanar är något av överraskningsnamn, medan Emma Kari blir invald precis som väntat.

Sannfinländarna behåller tre ledamöter

SDP och Vänstern backar procentuellt i Helsingfors, men behåller sina fyra respektive två mandat. Sannfinländarna har fortsättningsvis tre mandat och får Sampo Terho, Tom Packalén och Mika Raatikainen invalda.

- Det har varit en riktig berg- och dalbana. Förhandsrösterna var en besvikelse, men sedan började röstmängden stiga och vi kan inte vara annat än nöjda med slutresultatet. I något skede tappade jag tron på att vi behåller det tredje mandatet, säger omvalda Tom Packalén.

Centern gick procentuellt framåt i Helsingfors men fick bara ett mandat, det gick till Olli Rehn. Paula Lehtomäki blev något överraskande utanför riksdagen.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen