Hoppa till huvudinnehåll

Nu blir det rollspel

Kontroller ställer väst mot Japan. Björn har spelat västerländska Pillars of Eternity och Benny har spelat japanska Xenoblade Chronicles 3D. Länderna ställs mot varandra, Ted dukar upp för monsterpicknick i rymden och Benny pratar med sina fingrar.

Pillars of Eternity

Recenserat av Björn Karlsson
Format: PC (testat), Mac, Linux

Kontroller
Björn och Ted har spelat en bok. Kontroller Bild: Yle kontroller
Kontrollers omslag till Pillars of Eternity
Eftersom alla spel är digitala och saknar lådor nuförtiden ritar Kontroller egna omslag. Så här ser Björns version av Pillars of Eternity ut. Kontrollers omslag till Pillars of Eternity Bild: Yle pillars of eternity

Pillars of Eternity är ett västerländskt rollspel av den gamla skolan. Det spelas ur ett isometriskt perspektiv, och under huven rullar virtuella tärningar som avgör om karaktärerna lyckas med sina handlingar eller inte – som ett pappersrollspel i digitalt format. Pillars of Eternity crowdfundades under 2012, och är en av Kickstarters verkliga framgångssagor.

Utvecklarna heter Obsidian Entertainment, en amerikansk studio bestående av gamla rollspelsrävar som tillsammans ansvarat för spel som Planescape: Torment och Icewind Dale. Precis som fallet var i ovannämnda rollspel är berättelsen i Pillars of Eternity till stor del textbaserad. Vår recensent Björn påpekar att det här kan vara en stötesten för många, men vill ändå att folk ska ge spelet en chans. Striderna ser kanske inte så spännande ut, men är ändå väldigt intensiva när man är mitt inne i dem.

Spelarens frihet är väldigt viktig i det här spelet, och man kan välja att gräva ner sig i djupa konversationsträd, upptäcka karaktärers förflutna och utforska enorma grottor. Björn är smått lyrisk över hela paketet, och det enda negativa med spelet är egentligen att det tar slut.

Manuset är fantastiskt (som att läsa en bok punkterad av strider), miljöerna är stämningsfulla och inlevelsen är enorm. Björn påpekar dock att spelet inte är riktigt lika bra som genrens eviga måttstock Baldur's Gate 2, men ändå bättre än dess nästan lika legendariska föregångare.

Ett fantastiskt trevligt spel helt enkelt som rekommenderas till alla som inte hatar bokstäver.


Xenoblade Chronicles 3D

Recenserat av Benny Holmström
Format: N3DS (testat)

Kontroller
Benny och hans tummar recenserar Xenoblade Chronicles 3D Kontroller Bild: Yle kontroller
Kontrollers omslag till Xenoblade Chronicles 3D
Benny har ritat ett eget omslag till Xenoblade Chronicles 3D Kontrollers omslag till Xenoblade Chronicles 3D Bild: Yle xenoblade chronicles 3d

Tidigare i år släppte Nintendo en ny version av deras älskade bärbara konsol 3DS. New 3DS har uppgraderad hårdvara, och nu har det första New 3DS-exklusiva spelet hittat till butikshyllorna. Xenoblade Chronicles 3D är en nyversion av Xenoblade Chronicles till Wii, och vår recensent Benny är rätt imponerad. Xenoblade Chronicles 3D är ett spel med stora öppna världar, men det flyter och beter sig ändå alldeles utmärkt på en handhållen konsol.

Spelet är utvecklat av Monolith Soft, ett japanskt företag som länge stått Nintendo nära med spel som Baten Kaitos och Disaster: Day of Crisis. Xeno-serien är dock utan tvekan deras mest populära serie (handlingen i Xenoblade Chronicles 3D är fristående) och det är inte svårt att förstå varför.

Miljöerna i Xenoblade Chronicles 3D är trolska, och alla som någonsin spelat ett massivt onlinerollspel bör känna sig bekanta med både strider, utforskande och upplägg.

Benny får flitiga flashbacks till World of Warcraft med vänner, men i egenskap av ett enspelaräventyr innehåller Xenoblade Chronicles 3D också en storslagen handling och pratsamma karaktärer. Benny älskar den söta hårbollen Riki, som är sanslöst cool och det klart bästa med spelet. Men samtidigt är Benny lite besviken över att han inte får höra Riki på japanska (Wii-versionen av spelet hade både engelska och japanska röster) då han är ett väldigt stort animefan som gillar att lyssna på japaner.

Småproblem åsido är Xenoblade Chronicles 3D storslaget och imponerande, och rekommenderas till alla som tycker att korsbefruktning av massiva onlinerollspel och traditionellt japanskt rollspelsberättande är en bra idé.