Hoppa till huvudinnehåll

SDP omkörda i Helsingfors

SDP:s nyinvalda Nasima Razymar firar med Timo Harakka.
Nasima Razmyar (SDP) kramade om Timo Harakka (SDP), båda valdes in i riksdagen. SDP:s nyinvalda Nasima Razymar firar med Timo Harakka. Bild: Lehtikuva parliamentary

SDP är för första gången tredje störst i Helsingfors valdistrikt. De gröna körde förbi, men SDP kunde ändå behålla sina fyra mandat.

- Det såg länge ut som om vi bara får tre mandat i Helsingfors, men det här känns därför bra. Jag var mest rädd för att Centern klarar sig bra i Helsingfors. Då skulle allting vara upp och ner. Eftersom partiets stöd i övrigt är dåligt är jag glad att vi i Helsingfors behåller våra fyra mandat, säger Pilvi Torsti, ordförande för SDP i Helsingfors.

Torsti var också själv kandidat och blev på första suppleantplats.

Arajärvi: Halonen har inte hjälpt min kampanj

Presidentmaken Pentti Arajärvi blev en placering efter Torsti. Han var nöjd med sin valkampanj.

- Kampanjen gick bra och alla var vänliga, säger Arajärvi, som nu för första gången ställde upp i ett riksdagsval.

Har din fru Tarja Halonen deltagit i din kampanj?

- Egentligen inte. Hon har varit ordförande i en diskussion. Hon är nu i USA och har varit där under hela valkampanjen. Hon var bara i Finland under påsken, säger Arajärvi.

Halonen är nu gästföreläsare vid Harvards universitet.

SDP:arna som valdes in i Helsingfors var Erkki Tuomioja, Eero Heinäluoma och som nya ledamöter Tuula Haatainen och Nasima Razmyar.

Nasima Razmyar
Jubel utbröt när Nasima Razmyar anlände till valvakan i Hagnäs i Helsingfors. Nasima Razmyar Bild: YLE/ Christoffer Gröhn nasima razmyar

Det här är första gången som SDP mätt i mandat bara är tredje störst i Helsingfors. År 2003 var partiet störst i Helsingfors, men därefter har det gått brant utför.

Backade i Nyland

I Nyland fick partiet in sex ledamöter och tappade ett mandat. De som valdes in var partiordförande Antti Rinne, Ordförande för Vandafullmäktige Antti Lindtman, Maarit Feldt-Ranta, Maria Guzenina, Timo Harakka och Joona Räsänen.

Författaren Timo Harakka valdes nu in i riksdagen för första gången, men kunde inte glädjas fullt ut eftersom partiet gick bakåt.

- Det känns utmärkt att jag valdes in, men för partiets del är det en besvikelse, säger Harakka.

SDP ordnade sin valvaka på hotell Paasitorni i Hagnäs.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen