Hoppa till huvudinnehåll

“The traffic jam is too much!”

Den vanligaste konversationen i Kampala måste gå som följer:

Person 1: The traffic jam is too much!

Person 2: Eeeh, is too much!

Person 1: What can we do? (Retorisk fråga)

De senaste dagarna har jag varit del av den diskussionen alldeles för många gånger. På fredagen skulle jag fara till Old Kampala, nio kilometer från kontoret, för att göra några intervjuer. Vägen dit tog över en timme, vägen tillbaka tog över en och en halv timme.

Under veckoslutet åkte vi med kompisarna till Jinja cirka 80 kilometer från Kampala för att forspaddla, vilket vi gör ungefär en gång i månaden. Resan dit tidigt på lördag morgon tar ”bara” drygt en och en halv timme, men tillbaka är det en annan historia. Igår kväll klarade vi det på fyra timmar. Rekordet har jag hört att är sex timmar.

Det finns en omväg på cirka 50-60 kilometer som det ofta lönar sig att ta istället för rakaste vägen, för den är så otroligt stockad på söndag kväll. Vi tog omvägen igår, men också den var stockad från och med 15 kilometer från Kampala, och vi rörde oss en kilometer på 20 minuter när det var som värst.

När trafikstockningen blir alldeles ”too much”, räcker det inte mera med att säga eeeh, då säger man istället ett högt ”eh!”. Jag har försökt öva på mitt ”eh!” som är ett mycket användbart ljud här. Alltid om det är något man är itrriterad på eller man anser att något är otroligt, överraskande eller oförskämt, släpper man ett högt ”eh!”.

Jag blir alltid förundrad över hur otroligt höga eh-ljud många ugandier klarar av – det är nästan som att sjunga en hög ton. En gång när jag skulle ta en bodaboda* hem och föraren begärde ett rövarpris släppte jag ett högt ”eh!”. Det visade sig vara fruktsamt, han tyckte det var så komiskt att han skrattande lät mig betala det pris jag ville. Han skrattade hela vägen hem och ännu när han släppte av mig.

Idag på kvällen när jag skall till min swahililektion blir det säkert dags för ännu en ”The traffic jam is too much”-diskussion. Förutom söndagar och fredagar är måndagar en annan trafikstockningstoppdag. Sedan kommer bodaboda-föraren säkert att kräva extra betalt ”because the jam was too much!” Då gäller det att släppa ett förnärmat ”eh!”, betala den överenskomna summan och stiga av motorcykeln.

*(ordet bodaboda kommer från att det var dyrt att ta bilar över gränser, så man använde istället motorcykel – border-border med afrikanskt uttal blir boda-boda)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes