Hoppa till huvudinnehåll

Troligt med fler Nokia-mobiltelefoner i framtiden

Navigering med Nokia Lumia 925.
Navigering med en äldre Nokia Lumia-telefon. Navigering med Nokia Lumia 925. Bild: Rosie Hallam/Nokia lumia 925

Nokia håller på att utveckla en ny mobiltelefon som skulle kunna lanseras nästa år, skriver teknologinyhetssidan Recode. En analytiker vi har talat med bedömer det här som mycket trovärdigt.

År 2011 skrev Nokias dåvarande vd Stephen Elop ett exceptionellt rakt brev till bolagets anställda för att uttrycka sitt missnöje med hur långsamt Nokia hade reagerat på den utmaning som Apples Iphone innebar. Han jämförde Nokias situation med en man som står på en brinnande oljeplattform. Det gällde att hoppa - och klara sig.

Efter brevet var det inte en stor överraskning när bolaget två år senare sålde sin mobiltelefonenhet till mjukvarujätten Microsoft.

Men enligt teknologinyhetssidan Recode, som startades av Wall Street Journal-journalisten Walt Mossberg i fjol, planerar Nokia att än en gång ge sig in i mobiltelefonbusinessen.

Det skulle ske tidigt nästa år via enheten Nokia Technologies. Då har bolagets konkurrensklausul med Microsoft löpt ut och man kan igen sälja mobiltelefoner under sitt eget namn.

"Nokia har mycket teknikkunskap"

Uppgifterna om comebacken kommer från två anonyma källor som skribenten Ina Fried på Recode har talat med.

- I diskussioner med Nokia och anställda där så framträder en helt annan bild av Nokia än den som nu råder i allmänhetens ögon. Bolaget har inte nått vägs ände när det gäller sin stora teknikkunskap, skriver hon.

Nokia lanserade i november en surfplatta vid namn N1 i Kina, och den kan enligt Recode utgöra modell för hur bolaget vill hantera en eventuell mobiltelefonprodukt. När det gäller N1 har man licenserat designen till ett annat bolag som sköter tillverkningen, distributionen och försäljningen.

Mycket trolig comeback

Nokia-analytikern Mikael Rautanen på Inderes säger till Yle Nyheter att Nokias comeback på mobilmarknaden via en sådan här licensmodell är mycket trolig.

- Nokia har fortfarande ett starkt varumärke och det skulle vara dumt av dem att låta bli att använda det, säger han.

Rautanen tror att Nokia skulle låta utveckla Android-telefoner, med betoning på ordet “låta”. Enligt honom är det troligt att också produktutvecklingen skulle komma från en extern aktör, till exempel Foxconn, såsom i samband med N1-surfplattan.

- Nokia skulle alltså i stort sett bara ge tillgång till sitt varumärke och kanske också en del mjukvara. Bolaget har ju inte längre egna experter som utvecklar mobiltelefoner.

Väldigt låg risk

Rautanen jämför situationen med företaget Rovio som säljer en hel del rekvisita, till exempel Angry Birds-läskedrycker.

- Inte har ju Rovio heller kunskap om utveckling av läskedrycker, utan de låter i stället Olvi sköta den biten.

När det gäller licensavtal betonar han ändå att Nokia är med och försäkrar sig om att de produkter som utvecklas i bolagets namn uppfyller en viss kvalitet, så att konsumenter också i framtiden kan lita på varumärket Nokia.

- Mätt i pengar så är en sådan här affärsverksamhet i stort sett riskfri för Nokia. Det är istället de företag som sköter allt det praktiska, till exempel produktutveckling och tillverkning, som tar den största risken.

Nokia meddelar per mejl att man inte kommenterar spekulationer i medierna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes