Hoppa till huvudinnehåll

WHO medger misstag i kampen mot ebola

Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry den 13 oktober 2014.
Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry den 13 oktober 2014. Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry den 13 oktober 2014. Bild: EPA/KIRSTIN PALITZA ebola

Världshälsoorganisationen WHO medger att man begick stora misstag då man tog sig an ebolaepidemin i Västafrika år 2014.

WHO säger att den första reaktionen var långsam och otillräcklig och organisationen lovar att göra bättre ifrån sig nästa gång.

- Vi har lärt oss lektioner i ödmjukhet. Vi har lärt oss att gamla sjukdomar i en ny kontext kan bjuda på nya överraskningar, sägs det i ett uttalande från WHO som nyhetsbyrån Reuters har fått tag på.

Åtta lärdomar

WHO har gjort upp en lista på åtta lärdomar, bland annat vilka områden som kunde ha handlagts bättre och hur informationsdelningen och kommunikationen borde ha skötts mer effektivt.

Enligt kritikerna var WHO:s ovillighet att ge ut information en bidragande orsak till att ebolaepidemin blev den värsta någonsin, med fler än 25 000 insjuknade och över 10 000 dödsoffer.

WHO lovar att refomera sig så att man är bättre förberedd i framtiden och dess styrelse har redan beslutat om större reformer.

Ny snabbreaktionsstyrka utlovas

Man ska bland annat bilda en beredskapsstyrka i reserv som består av tusen personer, en ny katastroffond och en snabbreaktionsstyrka.

Dessutom ska WHO se över de internationella reglerna för epidemier så att alla länder är beredda på det värsta.

- Vi kan bygga upp en mycket effektiv respons till små- och medelstora utbrott, men då vi möter en så här stor kris så har våra nuvarande system helt enkelt inte klarat av den, säger WHO:s ledare i sitt uttalande.

Läs också