Hoppa till huvudinnehåll

Bokförare vid Auschwitz inför rätta

Tidigare SS-man vid Auschwitz inför rätta.
Tidigare SS-man vid Auschwitz inför rätta. Bild: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE / POOL EPA/JULIAN STRATENSCHULTE ss-man

I dag inleddes i Tyskland en av de sannolikt sista stora rättegångarna mot en tidigare SS-man vid koncentrationslägret Auschwitz. Den 93-årige mannen står åtalad för medhjälp till över 300 000 mord.

– Jag hoppas förstås att rätten ska slå fast att han är skyldig. För framtiden måste det bli helt klart att personer som har varit med om att begå grymma brott inte kan gå ostraffade, säger Hedy Bohm, som överlevde Auschwitz och som kommer att följa med rättegången i staden Lüneburg.

Åtalad står en 93-årig man som fungerade som bokförare vid koncentrationslägret Auschwitz i det av nazisterna ockuperade Polen.

Mannens arbetsplats ska bland annat ha varit den så kallade rampen, där man genast efter ankomsten till lägret valde ut vem som kan sättas i arbete och vem som hamnar direkt i gaskammaren.

Har talat om sitt förflutna

Helt konkret har man begränsat åtalet till att handla om de omkring 425 000 ungerska judar som fraktades till Auschwitz sommaren 1944. Den 93-årige SS-mannen ska då ha varit med om att räkna de pengar som beslagtogs av de judiska offren.

För mannen stod det helt klart vad som händer med de mänskor som inte bedöms vara kapabla för arbete, heter det i åtalet.

I motsats till många andra gärningsmän har 93-åringen aldrig försökt hemlighålla sitt förflutna. I flera intervjuer har han erkänt att han har en moralisk skuld för det skedda.

Det här uppges han ha gjort bland annat för att Förintelsen inte ska kunna förnekas.

Under den första behandlingsdagen bad han om förlåtelse för vad han har gjort och konstaterade att det är upp till rätten att bestämma om han är straffrättsligt skyldig. Moraliskt är jag förstås medskyldig fortsatte han vidare.

Juridiskt sett har mannen hittills inte gjort sig skyldig till brott. Hans fall utreddes av åklagarväsendet i Frankfurt år 1985, men då kom man fram till slutsatsen att det inte räcker för ett åtal.

Fallet Demjanjuk avgörande

År 1985 var den allmänna tolkningen att de som satt bakom skrivborden inte kunde åtalas för medhjälp till mord.

Nu är situationen ändå en annan. Sedan domen mot SS-mannen John Demjanjuk är den allmänna tolkningen att man kan dömas för medhjälp till mord, även om det inte direkt har bevisats att en person helt konkret hade med morden att göra.

I Demjanjuks fall räckte det med att han bevisligen hade varit på plats vid förintelselägret Sobibor.

– Rättegången är viktig med tanke på framtiden. De som begår brott ska veta om att man inte kan försvara sig med att säga att man bara var en kugge i maskineriet, säger Hedy Bohm.

”För sent”

Intresset för rättegången i Lüneburg är stort, eftersom det handlar om en av de sista processerna mot tidigare vaktmän vid nazisternas koncentrationsläger. Domen väntas falla i slutet av juli.

– Det är ett misslyckande av rättsväsendet. Man har haft fem årtionden på sig för de här processerna, men inget har gjorts, säger advokaten Cornelius Nestler som representerar offren.

– Det är mycket beklagligt för alla parter att den här rättegången hålls först nu. Den åtalade skulle gärna ha fått vara betydligt yngre och för offren och de anhöriga börjar det också vara för sent. Det är till exempel få som längre kan vara på plats, konstaterar Nestler.

En av dem som är på plats är ungraren Eva Pusztai-Fahidi.

– Den här processen är för mig en av de viktigaste sakerna som har hänt under de 70 år som har gått sedan befrielsen av Auschwitz. Den som har upplevt och överlevt Auschwitz vet något som ingen annan kan veta, säger Pusztai-Fahidi.