Hoppa till huvudinnehåll

Får det lov att vara braxenribs?

En brax som håller på att fileas i ett kök
Braxen är ett exempel på en skräpfisk som nu ska marknadsföras som smartfisk. En brax som håller på att fileas i ett kök Bild: Yle/Sofi Nordmyr skräpfisk

Yrkesfisket blir allt mer restrikterat och därför satsas det nu mer på att utnyttja skräpfisk som mört, nors och braxen.

Ett projekt pågår som bäst för att få krögare intresserade av att servera bland annat marinerad mört som förrätt.

- Marinerad mört är riktigt gott, säger projektledaren Jonas Harald.

Jonas Harald
Jonas Harald tror att vi alla kommer att äta marinerad mört inom en snar framtid. Jonas Harald Bild: Yle/Sofi Nordmyr jonas harald

Det hela marknadsförs som smartfisk och målet är att få restauranger att ta in det på sina menyer inom fem till tio år.

- Det handlar om ett långtgående arbete där både kocken och fiskaren måste lära sig hur man ska hantera fisken så att det är lockande för konsumenten. Och konsumenten måste lära sig att det här kan vara jättegott, säger Harald.

Braxen populär som fiskpinne

Redan 2007 började Brännskata fiskare slå sig in på marknaden och försökte få upp folks ögon för braxen.

Harry Roos säger att de tre första åren var motiga men sedan fick de in sin produkt hos en matproducent i Helsingfors.

- De gör fiskpinnar och färsbiffar av våra braxar och serverar det på skolor och sjukhus i Helsingfors.

Hur går det hem på skolorna?

- Fiskpinnarna är en av de mest omtyckta produkterna.

Harry Roos
Harry Roos säger att braxen i fiskpinnar och färsbiffar är populärt bland skolbarn. Harry Roos Bild: Yle/Sofi Nordmyr harry roos

Roos säger att de försöker undvika att dra upp braxar som är under 1,2 kilogram.

- Speciellt braxen över ett kilo har jättegott kött. Det är också miljösmart att utnyttja alla fiskarter som finns här.

Ingen stor lönsamhet

Projektarbetarna vill ändå inte prata om att det ligger stora pengar i att sälja det som idag kallas skräpfisk.

Det handlar om att dra nytta av de resurser som finns.

- Trenden att använda skräpfisk som något nytt, häftigt och miljösmart är på kommande i USA och Mellaneuropa. Jag är helt säker på att det kommer hit, det är bara en tidsfråga, säger Harald.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten