Hoppa till huvudinnehåll

Filmbolag vill blockera piratsajter i Sverige

Filmbranschen i USA vill blockera tillgången till fem piratsajter. Bild: Yle internetpiratism

Telia Sonera hjälper piratsajter att dela olagligt uppladdad film, tycker vissa amerikanska filmbolag. Av den orsaken kommer bolagen att kräva att vissa sådana här sajter blockeras i Sverige, avslöjar IDG.se.

Wikileaks läckte förra veckan dokument som hävdar att Telia Sonera kan behöva gå upp i rätten mot den amerikanska filmindustrins samarbetsorganisation MPA, som vill att fem webbplatser ska blockeras: Swefilmer, The Pirate Bay, Dreamfilm, Viooz och Primewire.

Dokumenten har sitt ursprung i dataintrånget mot filmbolaget Sony Pictures. Om blockeringen blir av skulle den endast gälla Telia Soneras kunder i Sverige - inte i Finland. En sida som blockeras stängs alltså inte ned.

Enligt en sakkunnig i film- och tv-branschen pågår det hela tiden diskussioner om vad man ska göra åt problemet med olaglig konkurrens och olagliga tjänster. En blockering kan få negativa effekter, såsom överblockering. Det innebär att man också blockerar sådant som är lagligt.

Förra året krävde filmbolagen Nordisk film och Svensk filmindustri att den rikssvenska teleoperatören Bredbandsbolaget skulle blockera piratsajterna Swefilmer och The Pirate Bay. Det blir det första blockeringsmålet i Sverige och tas upp i Stockholms tingsrätt i höst.

Sedan tidigare finns det mål i nästan alla europeiska länder. I Finland blockerade Telia Sonera webbplatsen The Pirate Bay år 2012.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes