Hoppa till huvudinnehåll

Miljöförstöring i Skogby kan ge rejäla böter

Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda.
Personerna saknade miljötillstånd för att bränna avfall. Bilden är inte från Skogby. Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda. Bild: YLE/Pia Johansson olagliga soptippar

Fallet med omkring hundra kubikmeter avfall som delvis har bränts och delvis har grävts ner i Skogby i Raseborg behandlades i Västra Nylands tingrätt i dag (21.4.). Åklagaren yrkade på stränga bötesstraff och på samfundsbot på minst 50 000 euro.

Under hösten 2012 upptäckte Raseborgs stads miljöinspektörer en stor hög med avfall vid Skogby såg. Våren 2013 hade avfallshögen försvunnit och miljömyndigheterna började utreda vart den hade tagit vägen. Ärendet gick till polisen för vidare utredningar.

När fallet nu var uppe i rätten yrkade åklagaren på stränga bötesstraff för miljöförstöring för en ledande person i det företag som misstänks stå bakom brottet och för en person som har varit anställd hos företaget.

Företaget borde betala minst 50 000 euro i samfundsbot, enligt åklagaren.

100 kubikmeter avfall

De misstänkta åtalas för att ha gjort sig av med omkring 100 kubikmeter avfall genom att bränna avfallet och genom att sedan gräva ner det avfall som inte har brunnit.

Personerna saknade miljötillstånd för att bränna avfall. Det är förbjudet att bränna avfall utan miljötillstånd samt att gräva ner avfall i marken, enligt Raseborgs stads avfallshanteringsföreskrifter.

En utredning av en ingenjörsbyrå år 2014 visade att allt nedgrävt och bränt avfall har städats bort från området.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland