Hoppa till huvudinnehåll

Miljöförstöring i Skogby kan ge rejäla böter

Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda.
Personerna saknade miljötillstånd för att bränna avfall. Bilden är inte från Skogby. Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda. Bild: YLE/Pia Johansson olagliga soptippar

Fallet med omkring hundra kubikmeter avfall som delvis har bränts och delvis har grävts ner i Skogby i Raseborg behandlades i Västra Nylands tingrätt i dag (21.4.). Åklagaren yrkade på stränga bötesstraff och på samfundsbot på minst 50 000 euro.

Under hösten 2012 upptäckte Raseborgs stads miljöinspektörer en stor hög med avfall vid Skogby såg. Våren 2013 hade avfallshögen försvunnit och miljömyndigheterna började utreda vart den hade tagit vägen. Ärendet gick till polisen för vidare utredningar.

När fallet nu var uppe i rätten yrkade åklagaren på stränga bötesstraff för miljöförstöring för en ledande person i det företag som misstänks stå bakom brottet och för en person som har varit anställd hos företaget.

Företaget borde betala minst 50 000 euro i samfundsbot, enligt åklagaren.

100 kubikmeter avfall

De misstänkta åtalas för att ha gjort sig av med omkring 100 kubikmeter avfall genom att bränna avfallet och genom att sedan gräva ner det avfall som inte har brunnit.

Personerna saknade miljötillstånd för att bränna avfall. Det är förbjudet att bränna avfall utan miljötillstånd samt att gräva ner avfall i marken, enligt Raseborgs stads avfallshanteringsföreskrifter.

En utredning av en ingenjörsbyrå år 2014 visade att allt nedgrävt och bränt avfall har städats bort från området.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland