Hoppa till huvudinnehåll

Muhammad Mursi dömdes till 20 års fängelse

Bild: EPA muhammad mursi

Egyptens avsatte president Muhammad Mursi har dömts till 20 års fängelse för våldsamheter år 2012 då ett tiotal demonstranter dödades av Mursis anhängare utanför presidentens palats i Kairo.

Det här var den första domen mot Mursi i en serie rättegångar mot honom.

Han riskerar dödsstraff i två andra rättegångar där han bl.a anklagas för att ha konspirerat med främmande makter och för att ha rymt från fängelse innan han valdes till president.

Domarna i dessa rättegångar fälls den 16 maj.

Det bannlysta Brödraskapet har uppmanat sina anhängare att protestera till stöd för Mursi som sitter i ett fängelse i Kairo.

-Rättegången har varit en parodi på rättvis som varit skriven och kontrollerad av regeringen och helt utan grund, säger den ex-ministern, Amr Darrang som lever i exil i Istanbul.

Egypten har satt världsrekord i dödsstraff

Flera andra ledare för det bannlysta Muslimska brödraskapet har dömts till döden, bland dem brödraskapets högste ledare Mohammed Badie.

Egypten har under det senaste året satt världsrekord i dödsdomar efter att hundratals, fotbollsanhängare, demokratiaktivister och medlemmar av Muslimska brödraskapet har dömts till döden i snabba massrättegångar.

Enligt FN är domarna politiskt motiverade och de saknar motstycke i modern historia.

Samtidigt har poliser och soldater som anklagas för att ha dödat civila demonstranter klarat sig undan rättegångar för att inte tala om fängelse- eller dödsstraff.

Mordåtalen mot Mubarak förkastades Bild: Dennis Brack / EPA hosni mubarak

I november förkastades åtalen mot den förre presidenten Hosnui Mubarak som anklagades för delaktighet i morden på hundratals demokratiaktivister år 2011.

Läs också