Hoppa till huvudinnehåll

Nytt koncept, nytt namn för stadens konstmuseum

Tennispalatset i Kampen en solig sommardag
Arkivbild. Helsingfors konstmuseum i Tennispalatset öppnar i september. Tennispalatset i Kampen en solig sommardag Bild: YLE Finnkino,Tennispalatset,finnkino

I september öppnar det nyrenoverade Helsingfors konstmuseum i Tennispalatset med ett nytt koncept. Därför ville man också byta museets namn – snart heter det HAM.

HAM är en förkortning av Helsinki Art Museum. Från museets sida hoppas man att namnet nu ska vara lättare att komma ihåg både här hemma och bland internationella besökare.

Kan också kopplas till Tove Janssons mor

Namnet har dessutom en koppling till Tove Janssons mamma Signe ”Ham” Hammarsten-Jansson som var illustratör och grafiker.

- Från och med nästa höst bjuder vi på nya museiupplevelser för Helsingforsbor och turister. Utställningslokalerna i Tennispalatset är större och mer funktionella. Det nya konceptet, inklusive servicen, förtjänar ett bra namn, säger HAM:s museichef Maija Tanninen-Mattila i ett pressmeddelande.

Under renoveringen har museets lokaler byggts ut från 1 400 till 2 800 kvadratmeter. Dessutom flyttar Glo galleriet från Unionsgatan till Tennispalatset.

Konstmuseets lokaler i Tennispalatset stängdes på grund av renovering i fjol somras.

Läs också:
Helsingfors konstmuseum stänger för renovering nästa år

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen