Hoppa till huvudinnehåll

Otto Simosas: Målet är att komma till VM

Orienteraren Otto Simosas, OK Trian, april 2015
Otto Simosas var nära en VM-plats redan i fjol, i år vill han vara med. Orienteraren Otto Simosas, OK Trian, april 2015 Bild: Yle ok trian

OK Trians Otto Simosas var ett av förra säsongens nya inhemska toppnamn i sprintorientering. I år hoppas han komma med till VM i Skottland både i sprint och långdistans.

-Jämfört med ifjol har orienteringssäkerheten blivit bättre, framför allt i skogen. Ifjol satsade jag rätt mycket på sprinten, så där har jag fått en viss rutin och säkerhet, men under vinterns läger och tävlingar i Spanien och Portugal har också skogsorienteringen fungerat bättre.

Ny finlandssvensk orienteringsklubb

Från och med i år representerar Otto Simosas föreningen OK Trian, som i höstas grundades av de tre östnyländska klubbarna OK Orient, IF Sibbo-Vargarna och Akilles OK. Simosas har fått sin orienteringsfostran i OK Orient, som verkat främst i Borgå och Lovisa.

-Jag har nog gått och väntat på att något skulle ske i några år redan, så det är verkligen positivt att den nya föreningen kom till. Nu har vi ett bra gäng med många som satsar målmedvetet. Jag tror vi har goda chanser att klara oss både i budkavlarna och individuellt.

Problem med vadbenet

Ifjol fick 22-åriga Simosas en pangstart på den inhemska tävlingssäsongen då han blev trea i sprinten i den första Toppligatävlingen i Reso den första maj. Fram på hösten vann han även FM-brons på distansen. Under året representerade han också Finland i EM och i tre världscupsstarter. I år lockar VM i Inverness i Skottland 1-7.8.

-Träningssäsongen började bra, i november, december och januari gick allt fint. Men efter det har jag haft problem med högra vadbenet och det är inte riktigt bra ännu heller. Jag har nog kunnat träna, men inte springa så mycket som jag hade velat, speciellt inte på hårt underlag.

Simosas vet inte exakt vad problemet beror på, men sannolikt är det fråga om en överansträning av benhinnan.

-Nog har det stört uppladdningen inför säsongen en del, om jag ska vara helt ärlig. Formen är ändå okej, så inte är jag särskilt orolig. Jag kommer nog att kunna konkurrera med de andra.

Orienteringstränaren Pasi Liitiäinen, OK Trian, april 2015
Pasi Liitiäinen är tränare i OK Trian och Otto Simosas personliga tränare. Orienteringstränaren Pasi Liitiäinen, OK Trian, april 2015 Bild: Yle orienteringstränare

Också personliga tränaren Pasi Liitiäinen tar skadan med ro.

-Ottos utveckling har varit väldigt positiv. Visst har han haft olika skador längs vägen, men det har alla. Testresultaten nu i vår visar att han fortsatt att gå framåt och jag tror att han också själv känner att han blivit bättre, vilket i sin tur gör att självförtroendet blir bättre för varje dag som går.

VM i Skottland årets mål

Även om Otto själv siktar på att vara med i VM redan i år, har tränaren ingen brådska.

- Långtidsplanen är att han ska vara i toppform om två år ungefär. Tar han steget in i landslaget under de två till tre kommande åren så är allt bra.

För att komma med i världscupstävlingarna i Norge och Sverige i början av juni gäller det att visa framfötterna i de två första Toppligatävlingarna i maj, långdistansen i Prisma-rastit i Sammatti på Kristi himmelsfärdsdag och sprinten i Särkänniemi den 23 maj, samt i FM på medeldistans i Ikalis dagen därpå.

VM-laget till Skottland tas ut på basen av resultat i internationella tävlingar både ifjol och i år samt Toppligasprinten i Borgå den 27 juni och två etapper (medeldistans och långdistans) i Kainuun Rastiviikko i början på juli.

OK Trian inför Jukoladebuten

I och med grundandet av OK Trian har Östnyland i år ett slagkraftigt lag att heja på i Jukolakavlen och övriga stafetter. Från stamföreningen OK Orient kommer förutom Simosas även bland andra Topi Penttinen och Mikael Fabritius och från Sibbo-Vargarna Victor Mansner och Jani Virta. Från Pargas IF har Tobias Henriksson anslutit sig och från IF Brahe Filip Brunell. En viktig kugge är också Jörgen Wickholm, som efter två säsonger i Rajamäen Rykmentti nu är tillbaka i hemknutarna.

Budkavlesäsongen kör igång den 9-10 maj med Tiomila norr om Stockholm och i mitten av juni går Jukola i Pemar. OK Trians klubbledning må ligga lågt med placeringsmål under föreningens första verksamhetsår, men orienterarna själva siktar högt, så även Simosas.

-Man ska kanske inte ta ut några placeringar på förhand, men jag har nog höga förväntningar. Terrängen i Pemar torde visserligen passa de flesta klubbar från hela Norden, men jag hoppas vi ska kunna kriga om en plats bland de 20 bästa, ett så pass bra lag har vi nog.

Orienterarna Otto Simosas och Jörgen Wickholm, OK Trian, april 2015
Otto Simosas och Jörgen Wickholm jämför vägval efter en träning i Pemarterrängen. Orienterarna Otto Simosas och Jörgen Wickholm, OK Trian, april 2015 Bild: Yle ok trian

Ifjol slutade OK Orient på 42:a plats i Kuopio-Jukola, IF Sibbo-Vargarna var 102:a, medan Akilles OK fick nöja sig med en 595:e plats. År 2010 lyckades både Orient och SV ypperligt i Kytäjäterrängen i Hyvinge, då de gick in på en 21:a respektive 29:e plats.

Mer om nygrundade OK Trian och klubbens elitorienterare i Sportmagasinet tisdag 21.4 kl. 21.00 i Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport