Hoppa till huvudinnehåll

Själen är bra för kroppen

Monica Slotte
Monica Slotte är programledare Monica Slotte Bild: Yle/Bubi Asplund yle 5

Hur kommer det sig att så många av oss rusar livet fram med alltför mycket att göra och noll koll på hur vi ska fixa allt?

Vi delar in livet i olika pusselbitar av ORKA, HINNA, KUNNA och PRESTERA utan att märka att de kanske viktigaste bitarna blir kvar i asken?

Den fina bilden som föreställer ett helgjutet liv saknar kanske det viktigaste nämligen KÄRLEK, FRID OCH HARMONI.

Det är så många bitar som alltför länge legat med ryggsidan uppåt och hur vi än gräver så har vi bara gapande hål i vårt pussel.

En skräll

Många gånger krävs det en större skräll för att vi ska stanna upp och tänka efter. En skilsmässa eller ett dödsfall eller helt enkelt insikten av att ha kommit till vägs ände. Och så står man där, med kinden tryggt mot en skrovlig vägg och konstaterar att återvändsgränden är ett faktum. Hit men inte längre. Men hur i all världen hittar jag en väg ut?

För mig ledde år av ofta destruktivt sökande och experimenterande till stor sorg och sårade människor omkring mig. Det kan aldrig göras ogjort. Men den tid jag har kvar kan jag ta vara på genom att leva på ett vettigare sätt. Genom att vara snällare och mer lyhörd mot sig själv och andra. Och lita på att det finns en högre makt som har skapat oss och fortsättningsvis följer och leder med varm blick och stor kärlek. Här är vi alla olika och alla tror inte på samma sätt eller på samma saker.

Fysiskt värre

I Pia med flera har jag bjudit in människor som också har tampats med svåra frågor om hur det här livet ska levas. De har modigt stannat upp och varit ärliga med var de befinner sig. För att sedan kunna lägga in en ny, mer balanserad växel och leva vidare.

Författaren Kjell Lindblad levde ett liv med tvära kast mellan extrem sundhet och alkoholism. Tills han inte orkade mera och bad om hjälp.

Yogainstruktören Alexander Lemberg började också känna efter vad han egentligen ville och lämnade datatekniken för ett liv med yoga och örter.

Bildkonstnären Malin Ahlsved kämpade med depression och fann luft och ljus i bibelskolan. Hon springer också långa sträckor och det har en renande effekt för sinnet.

Pusslet kanske aldrig blir helt lagt men vi kan i varje fall se vad det är tänkt att föreställa. Om vi hittar den livsviktiga balansen.

Vi kan citera den romerske författaren Juvenalis i sin helhet : Orandum est ut sit mens sana in corpore sano - du ska bedja för att få en sund själ i en sund kropp.
Själen mår inte alltid så bra även om fysiken är i toppskick. Ibland måste vi våga be om hjälp.

Monica Slotte