Hoppa till huvudinnehåll

Svalorna har anlänt

Svala
Svala Bild: Petri Vainio / Birdlife svalor,svala

Svalorna har anlänt till Finland, rapporterar den ornitologiska föreningen Birdlife. En ladusvala sågs i Nådendal förra veckan och under veckoslutet kom det in observationer från åtminstone fem olika ställen.

Hussvalor har setts i både Pargas och Kotka.

Trots att våren i år började ovanligt tidigt har svalorna inte kommit tidigare än de brukar. Vissa år har ladusvalor iakttagits redan i slutet av mars. Hussvalornas ankomsttidpunkt kan betecknas som normal, säger Birdlife.

Birdlife hoppas nu på allmänhetens iakttagelser av svalornas häckningsplatser på adressen www.birdlife.fi/vuodenlintu.

Ladusvala (Hirundo rustica) är den mest spridda fågelarten i familjen svalor. Ladusvalan är en tätting med med blå ovansida, lång, djupt delad stjärt och böjda spetsiga vingar. Den förekommer i Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Hussvala (Delichon urbicum) är en flyttfågel som häckar i Europa, Nordafrika och i de tempererade delarna av Asien och övervintrar i subsahariska Afrika och tropiska Asien. Hussvalans huvud, rygg, vingar och stjärt är blåsvarta. Undersidan är vit.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes