Hoppa till huvudinnehåll

Udo Drude kom från nazi-Tyskland till lilla Pargas

Udo Drude var många år den andra parten i Aagot Jungs populära Trädgårdsradio. Men Udo Drude hade en mörk bakgrund. Han hade deltagit som tonårssoldat i Hitlers armé för nazi-Tyskland.

Under mysigt trädgårdsprat presenteras Udo Drude. Udo Drude öppnade sig för Aagot Jung om sin barndom i Hitlerjugend en vacker sommarkväll. I serien Ett liv i backspegeln får vi höra om Drudes barndom och ungdom i nazitidens Tyskland.

I det andra programmet i serien Ett liv i backspegeln berättar Udo Drude om sina upplevelser under det andra världskrigets sista dagar. Södra Tyskland var ett kaos av framryckande amerikanska och franska trupper och flyende tyskar. Bland dem en hel armé vapenlösa pojksoldater utan ledning.

Hitlers Tyskland hade förlorat kriget. Det gällde att överleva och ta sig fram, även om man hamnade i amerikanskt fångläger utan mat och vatten.

Efter frigivandet tog det månader för pojkarna att ta sig hem tusentals kilometer i ett land där infrastrukturen hade brutit samman, inga tåg gick och Tyskland var ett delat land.

I det tredje och sista avsnittet får vi höra om Udo Drudes tid som elev i Adolf Hitler Schule. En skola som skulle fostra en utvald elit för det kommande Stor-Tyskland.

Udo Drude minns också efterkrigstidens politiska byktvätt i hans lilla stad och resan till Finland 1952. Ett år skulle han stanna här, men drygt femtio år senare är han fast rotad i Pargas sedan många år.

För Udo Drude blev Finland ett harmoniskt land, med glädje och trädgårdsodling. Han deltog i många decennier i Trädgårdsradion med Aagot Jung.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.