Hoppa till huvudinnehåll

"Byggnadsinspektionen sätter käppar i hjulet för skärgårdsturismen"

Färjan mellan Pargas och Nagu
Färjan mellan Pargas och Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus förbindelsebåt

Byggnadsinspektionen i Pargas får kritik för att ta kål på företagsamheten i skärgården. Byggnadsinspektör Kenneth Koskinen avvisar kritiken och säger att regler är till för att följas.

Frågan om bostadshus i skärgården som används som hotell är återigen aktuell i Pargas. Nyligen satte byggnadsnämnden i Pargas stopp för inkvarteringen i Villa Eeva i Nagu. Fastigheten har i strid mot bygglovet använts för inkvartering och efter att grannarna klagat blev det rött ljus från byggnadsnämnden.

- Var och en kan ju sätta sig in i situationen hur det skulle kännas om grannen hela tiden hade fest och det varje helg kom nya människor i huset bredvid, säger Kenneth Koskinen, tf. ledande byggnadsinspektör i Pargas.

"Folk har inte koll på vad som gäller"

Det här är inte första gången liknande frågor är aktuella i Pargas och bland annat kring Airiston Helmis byggen har vändningarna varit många.

I Ybbersnäs byggdes en villa som lämpade sig för inkvartering trots att bygglovet endast gav rätt att bygga ett bostadshus. I Airisto Sandviken marknadsfördes en villa som hotell trots att också den fastigheten endast hade bygglov för bostadshus.

Enligt Koskinen visar det här på att folk inte har koll på vad det är som gäller i de här frågorna.

- Tydligen inte. Folk verkar tänka att de prövar sig fram och ser vad som händer men man ska alltid fråga först och inte med flit bryta mot lagar och förordningar.

"Beslutet tar kål på småföretagsamheten i skärgården"

När Yle Åboland rapporterade om fallet i Nagu lät kommentarerna inte vänta på sig och kritiken mot byggnadsinspektionen i Pargas är inte nådig. Beslutet mot inkvartering tar död på företagsamheten i skärgården menar många av kommentarerna.

- Med detta beslut avlivar man hela småskaliga övernattningsverksamheten i skärgården. Hittills så har man hållit gamla föräldrahemmet i skick med att utnyttja det som biinkomst på sommaren. Är det nu meningen att man ska riva dessa hus? För inte stå och betala fastighetsskatt för ett hus man är tvungen att ha stå tomt! skriver signaturen Skärgårdsföretagare.

- Varför får man inte hyra ut sitt ägandes hus, om man hederligt deklarerar för inkomsten? Hårklyveri! skriver signaturen Farmor 2

- Det är just ett typiskt sätt att ta kål på intresset för småföretagsamhet skriver signaturen Småföretagare.

"Byggnadsbestämmelserna i Pargas inte strängare än på andra orter"

Att byggnadsinspektionen skulle sätta käppar i hjulet för företagsamheten håller byggnadsinspektör Kenneth Koskinen inte med om.

- Allt ska kontrolleras och loven ska vara i skick. Det handlar framförallt om säkerhet både för användaren och för ägaren.

Byggnadsinspektör Kenneth Koskinen Bild: Yle/Johanna Ventus byggnadsinspektionen i pargas

Men inte håller byggnadsinspektionen på och försöker bromsa utvecklingen, säger Koskinen.

Enligt Koskinen gäller samma regler i Pargas som i resten av landet.

- Byggnadsbestämmelserna i Pargas är inte strängare än på andra ställen. Det är bygglagen som styr och den har revideras massor de senaste åren och i framtiden kommer kraven att vara ännu strängare.

Vad är det så som gäller? Under vilka omständigheter får man hyra ut sitt hus i skärgården?

- Det är klart du får hyra ut ditt hus men verksamheten ska vara den samma. Om du har byggnadslov för ett bostadshus och hyrestagarna flyttar in och använder huset som bostad är det ok. Men om hyrestagarna ändrar verksamheten så att de i ett fritidshus sätter i gång med till exempel catering och inkvartering då har de brutit mot bygglovet.

Var går då gränsen mellan att hyra ut sitt hus och inkvartering?

- Om full service erbjuds, så att du kan boka in dig en dag och komma till ett färdig städat rum med lakan och dylikt du kan lämna dagen efter då är det fråga om inkvartering. Men om du hyr en stuga på fredag och har med dig egna lakan och grejer och städar det innan du åker på söndag efter att ha använt stugan som ett fritidshus då är det ok. Det är verksamheten i huset som avgör, säger Koskinen.

Varför är det här så viktigt att reglerna följs?

- Det handlar bland annat om säkerhet. Den fastighetsägare som använder byggnaden i strid mot bygglovet tar en stor risk. Om något skulle hända, om det till exempel uppstod en brand i ett bostadshus med olaglig inkvartering och någon förolyckas skulle det stå fastighetsägaren dyrt.

Läs också:
Villa måste upphöra med inkvartering i Nagu
Lyxvillornas ägare gav med sig

Läs också