Hoppa till huvudinnehåll

Egypten: Människorättsläget alarmerande

Polisen sköt tårgas mot Muslimska brödraskapets anhängare i Kairo i februari i fjol. Bild: EPA/KHALED ELFIQI muslimska brödraskapet

Människorättsläget i Egypten är värre än någonsin tidigare. Förtrycksapparaten är enligt människorättsorganisationerna stenhård och rättsväsendet liknar mest en parodi.

Domstolarna har slagit världsrekord i mängden dödsdomar efter en lång räcka godtyckliga rättegångar. Att ex-presidenten Muhammed Mursi inte dömdes till döden i går utan till 20 års fängelse förändrar enligt Amnesty inte mönstret av en allt hårdare förtrycksregim.

- Det handlar om förtryck, förtryck och åter förtryck, säger Nicolas Piachaud, som har hand om Egypten-bevakningen på Amnesty Internationals kontor i London.

Han tillägger att det inte är som på den gamle diktatorn Hosni Mubaraks tid när en del oberoende medborgarorganisationer ändå tilläts. Den här regimen försöker utplåna alla kritiska röster.

Tystade röster

Tusentals röster har tystats sedan militärkuppen för snart två år sedan. I juli år 2013 avsatte dagens president, general Abdel Fattah al-Sisi den folkvalde presidenten Muhammad Mursi, som hade haft makten under bara ett år.

Al-Sisi har till skillnad från vad Mursi hade så gott som totalkontroll över hela maktapparaten.

- Allra högst i maktapparaten sitter al-Sisi, som har gjort det helt klart att det inte finns utrymme för något motstånd, säger Piachaud. Det enda al-Sisi lovar är stabilitet och säkerhet, men inom Amnesty frågar vi oss vilket priset för det är, fortsätter Piachaud.

Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015
President Abdel Fattah al-Sisi. Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015 Bild: EPA/ al-sisi

Han hänvisar till att mer än 1 400 människor dödats medan 41 000 gripits. Samtidigt delar domstolarna ut dödsdomar på löpande band - ofta i massrättegångar och i en takt som vi inte tidigare har varit med om.

Mursi hålls i reserv

Att Mursi i går ändå inte dömdes till döden är i högsta grad intressant. Det anser Jan Hjärpe, som är professor emeritus vid Lunds universitet. Han är expert på politisk islamologi och ställer nu prognosen att den egyptiska regimen inte kommer att ta livet av Mursi.

- Det är tydligt att regimen tänker sig att man vill ha honom i reserv så att han hålls vid liv och eventuellt i framtiden kan benådas för att bli en del av det politiska spelet igen, säger Hjärpe.

Muhammed Mursi. Bild: EPA / Khaled Elfqi muhammad mursi

Han tror att det kan hänga samman med Saudiarabiens ändrade inställning till det Muslimska brödraskapet. Efter att tidigare ha stämplat brödraskapet som terroristiskt så anser Saudiarabien nu att landet bara har problem med en del mindre grupper i anslutning till organisationen.

Den här förändrade inställningen kan ha samband med de framgångar, som islamiska staten IS har haft.

De framgångarna gynnas av att den egyptiska regimen går så hårt åt det idag förbjudna Muslimska brödraskapet. I varje fall en del av dess yngre medlemmar torde vara rätt lättrekryterade till IS i dagens läge.

Saudiarabien bytte åsikt

På grund av sin katastrofalt dåliga ekonomi är Egypten rätt långt beroende av den regionala stormakten Saudiarabien och regionen i sin helhet är på många sätt de oheliga alliansernas förlovade region, där en vän i dag är en fiende i morgon.

- Läget är på många sätt förvirrande, anser Hjärpe, som ändå inte är beredd att kasta yxan i sjön vad gäller en framtida demokratisk utveckling.

Kravet på demokrati och mänskliga rättigheter ställdes ju av en ganska ung generation och den finns ju kvar, fast den politiska debatten nu har kvävts. Men de här människorna finns ju där och de har inte förlorat sina ideal, avslutar Hjärpe.

Förlorad generation i fängelse

Nicolas Piachaud på Amnestykontoret har en betydligt dystrare syn på vilka möjligheter de tidigare demonstranterna från Tahrir-torget har.

- Det finns en förlorad generation av tidigare aktivister, som försmäktar bakom galler i landets fängelser, säger Piachaud och tillägger att västvärlden dessutom tyvärr verkar att ha glömt dem.