Hoppa till huvudinnehåll

Föryngring ska ge SFP fjärde mandatet i Österbotten

Ralf Lindfors, KD och Greger Forsblom, SFP diskuterade Pedersöre och kommunalvalet
Ralf Lindfors, KD och Greger Forsblom, SFP diskuterade Pedersöre och kommunalvalet Bild: YLE/Patrik Enlund ralf lindfors

I SFP i Österbotten diskuterar man hur man ska föra fram ungdomarna som fick många röster i riksdagsvalet. De behöver tunga poster för att få synlighet, men där sitter vanligen äldre och mera erfarna politiker.

Plötsligt fick SFP-kretsen i Österbotten en tung post att dela ut. Ulla-Maj Wideroos meddelade att hon slutar som styrelseordförande i Österbottens förbund.

- Jag vill inte säga något namn ännu, vi ser till person och geografi, säger SFP-kretsens ordförande Greger Forsblom.

Diskussionen om Wideroos efterträdare i landskapsförbundet är redan igång. Till förbundsfullmäktiges möte den 8 maj ska ett namn vara klart.

På tisdagen analyserade kretspresidiet resultatet av riksdagsvalet och siktet är redan inställt på att i nästa val återerövra det förlorade fjärde mandatet.

- Frågan är hur SFP ska ta vara på ungdomarna inför nästa riksdagsval, säger Forsblom.

Med Mikko Ollikainen i spetsen erövrade ju den yngre generationens kandidater många röster. Men än är det för tidigt att ställa frågan, menar Forsblom.

- De behöver lite distans och respit att fundera på sin politiska framtid.

Ser man till de tunga posterna i Österbotten som ger synlighet är det bara Wideroos ordförandepost i landskapsförbundet som är ledig. Och den posten ingick i ett större paket som knöts ihop efter kommunalvalet.

Vasa och Hans Frantz fick ordförandeskapet i sjukvårdsdistriktets styrelse. Nykarleby och Gösta Willman, alltså norra delen av landskapet, fick ordförandeskapet i sjukvårdsfullmäktige.

Korsholm och Alice Lillas fick ta hand om klubban i Österbottens förbund för utbildning och kultur. Ulla-Maj Wideroos och Sydösterbotten fick basa för landskapsförbundet.

- Representation från olika områden i landskapet är viktigt, men personen är ännu viktigare, säger Forsblom.

Om det är utgångspunkten blir frågan om ordförandeklubban i landskapsförbundet kan hamna lite var som helst i Österbotten? Och om Sydösterbotten förlorar posten knyter man då upp paketet och omfördelar de andra posterna mitt i valperioden?

- Vi är mitt inne i en period och en process och jag vill inte gå händelserna i förväg.

På frågan om det ändå kan tänkas bli fler byten, säger Forsblom att det är något man i så fall måste diskutera med berörda personer och lokalavdelningar. Något eget förslag i den riktningen kommer Forsblom inte att göra.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten