Hoppa till huvudinnehåll

Talibaner inleder våroffensiv den 24 april

Talibaner i Herat, Afganistan
Talibaner i Herat, Afganistan. Talibaner i Herat, Afganistan Bild: Bluuurgh herat

Talibanrebeller i Afghanistan meddelar att de inleder sin sedvanliga våroffensiv klockan fem på morgonen på fredag, den 24 april.

Talibanerna hotar med attacker över hela landet mot afghanska och utländska styrkor.

- De främsta målen är de utländska ockupanterna och särskilt deras militärbaser, samt marionettregeringens ämbetsmän och deras militär, underrättelseväsen och tjänstemän inom inrikes och försvarsministeriet, sägs det i ett uttalande från talibanerna.

De utländska styrkor som finns kvar i landet deltar inte längre i stridsoperationer och årets offensiv befaras bli ännu blodigare än tidigare.

Talibaner får stöd av utländska jihadister

I år får talibanerna också stöd av utländska jihadister som har flytt till Afghanistan undan en arméoffensiv i grannlandet Pakistan.

Pakistans offensiv mot talibaner i stamoområdena Khyber och Nordwaziristan invid den afghanska gränsen har tvingat tusentals pakistanska uzbekiska och arabiska jihadister att söka skydd i Afghanistan.

Utländska jihadister har under våren bland annat halshuggit tillfångatagna regeringssoldater, något som talibaner inte längre bruka göra.

Blodigt år för civila

Fjolåret var det värsta året för civila sedan USA inledde kriget mot talibanerna år 2001 och allt tyder på att offensiven kommer att kräva ännu fler civila offer i år.

Under årets tre första månader har 8 procent fler civila dödats än under samma period ifjol.

Talibanerna försäkrar ändå i sitt uttalande att de "kommer att ge högsta prioritet åt att värna om civila och deras egendom" under offensiven.

Finland har fortfarande ett hundratal fredsbevarare kvar i norra Afghanistan