Hoppa till huvudinnehåll

Väyrynen vill få befrielse från riksdagsarbetet

Paavo Väyrynen.
Paavo Väyrynen. Bild: Lehtikuva väyrynen

Centerveteranen Paavo Väyrynen, som valdes in i den nya riksdagen, skriver i ett pressmeddelande att han kommer att be om befrielse från riksdagsarbetet.

Det här för att han ska kunna sköta sitt arbete om EU-parlamentariker. Väyrynen valdes in i EU-parlamentet ifjol.

Enligt Väyrynen har han ändå möjlighet att påverka regeringsförhandlingarna och vara med på ett hörn, eftersom Centerns delegation i EU-parlamentet valt honom till sin representant i Centerns partistyrelse och i arbetsutskottet.

Väyrynen betonar också att han närsomhelst kan avstå från sin plats i EU-parlamentet och börja sköta uppgiften som riksdagsledamot.

Enligt Väyrynen kan hans suppleant Mikko Kärnä ersätta honom i riksdagen tillsvidare.

Väyrynen förnekar också de uppgifter som florerat i offentligheten, om att han skulle ha önskat att skjuta upp granskningen av sin ledamotsfullmakt. Enligt Väyrynen kan han på grund av arbetsuppgifterna i EU-parlamentet få den granskad först den 8 maj.

Därför har han börjat utreda möjligheten att få sin fullmakt granskad redan på måndag morgon innan han åker till Strasbourg.

Korrigering: En felaktig formulering hade smugit sig in i den första versionen av texten. Mikko Kärnä fick inte näst mest röster efter Paavo Väyrynen i Lapplands valkrets, utan är Paavo Väyrynens suppleant.

Läs också