Hoppa till huvudinnehåll

Centern vann nya väljare i hela landet

\> 1 %-enh.
0–1 %-enh.
oförändrat
0 – -1 %-enh.
\
' $('#legend').html(legendText); map.controls[google.maps.ControlPosition.RIGHT_BOTTOM].push( document.getElementById('legend')); $("#yddvizShowSfp").click(function() { layer.setOptions({ query: { select: 'geometry', from: tableId }, styles: [{ where: "'RKPf' >= 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'RKPf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'PSf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'KDf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'SDPf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'VASf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'KESKf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'KOKf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'VIHRf' = 1", polygonOptions: mycketframat },{ where: "'MUUTf'

Kartan visar hur partiernas väljarstöd förändrades jämfört med riksdagsvalet år 2011. Du kan klicka på kommunen för att visa närmare uppgifter om valresultatet år 2015.

I utgångsläget visar kartan förändringarna i stödet för riksdagsvalets stora vinnare Centern. Med hjälp av knapparna under kartan kan du välja vilket parti som visas.

Kommunens färg beror på hur mycket partiets väljarstöd har förändrats i procentenheter jämfört med riksdagsvalet för fyra år sedan.

Centern, Gröna och SFP framåt i kommunerna

Centern ökade sitt väljarstöd i hela 284 av de 301 kommunerna på fasta Finland, medan de två stora regeringspartierna Samlingspartiet och Socialdemokraterna tappade väljare i nästan lika många kommuner.

Det andra stora oppositionspartiet Sannfinländarna klarade sig betydligt sämre än Centern i kommunerna. Sannfinländarna backade i 200 kommuner och gick framåt i omkring 100 kommuner och Vänsterförbundets kommunkarta ser ännu dystrare ut.

De Gröna och Svenska folkpartiet lyckades däremot öka sitt stöd i de flesta kommuner, vilket gav De Gröna hela fem mandat till i riksdagen. För SFP:s del gav röstökningen inte motsvarande utdelning.

Val