Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs museum visar jugend som skönt hantverk

På fredag öppnas utställningen Jugend-Billnäs på Ekenäs museicentrum EKTA. Den bjuder på möbler, konst och inredning med fokus på skönhet och hantverk.

Ekenäs museicentrums nya utställning presenterar olika perioder inom finländsk och utländsk jugend.

Interiör från jugendutställningen vid ekenäs museum
En typisk jugendinteriör har återskapats på museet. Interiör från jugendutställningen vid ekenäs museum Bild: Yle/Kalle Ranta jugend-billnäs,Ekenäs

Jugendmöbler från Billnäs

De välkända Billnäs möblerna avspeglar jugendstilens styrka. Det handlar om hantverk av hög kvalitet och om fin formgivning. Och om en längtan bort från massproduktion. På utställningen finns skrivbord, stolar och hyllor som fortfarande kan finnas på kontoren.

- De är välgjorda och ett exempel på skickligt hantverk, därför håller de ännu idag, säger museichef Dan Lindholm och visar på den enkla formen som åtföljs av speciella och välgjorda detaljer.

År 1891 inleddes tillverkningen av skaft till spadar, yxor och andra verktyg vid Billnäs såg. Senare kompletterades sågen med en snickeriverkstad där man år 1909 började tillverka kontorsmöbler i amerikansk stil.

- På den tiden var det inte så noga med varumärke och upphovsman, det var bara att kopiera det man tyckte om.

På 1950-talet fusionerades aktiebolaget Billnäs med Fiskarskoncernen och varumärkena slogs samman. Äldre autentiska verktyg finns också med på utställningen.

Skulptur på Jugend-Billnäs utställningen på EKTA i Ekenäs
De mjuka formerna var typiska inom jugend. Skulptur på Jugend-Billnäs utställningen på EKTA i Ekenäs Bild: Yle/Kalle Ranta jugend-billnäs,Ekenäs

Fjärran och nära föremål

Lindholm berättar att utställningen är resultatet av ett gott samarbete mellan flera olika muséer.

- Vi har letat i våra egna samlingar men också fått draghjälp av Lojo, Hangö och Borgå. En del föremål har donerats till vårt museum och kan nu visas upp. Vissa har krävt litet restaurering först.

Till de föremålen hör en makalös lampa i glas som är tillverkad i Venedig. Den donerades i delar men kan nu förevisas i närapå ursprungligt skick.

Iris-fabriken i Borgå var tongivande inom finländsk jugend. Här skapades keramik och möbler som vi också ser prov på i Ekenäs. Konstnären och bildhuggaren Ville Vallgren inspirerades av Paris och kvinnomotiv. På utställningen finns också flera ryor bland annat Liekki (Lågan) som konstnären Akseli Gallen-Kallela ritade och som ställdes ut på världsutställningen i Paris.

Ryan Liekki som Akseli Gallen-Kallela ritade
Ryan Liekki (Lågan) som Gallen-Kallela ritat. Ryan Liekki som Akseli Gallen-Kallela ritade Bild: Yle/Kalle Ranta liekki,Ekenäs

Finländsk form

Jugendbyggnader från olika länder presenteras i bild. En centralgestalt inom inhemsk byggnadskonst var arkitekten Eliel Saarinen som tillsammans med kolleger ritade bland annat Finlands Nationalmuseum i Helsingfors och ateljébyggnaden Hvitträsk i Kyrkslätt. Finländsk jugend hade till en början starkt nationalromantiska drag.

Utställningen vid EKTA visar också dräkter, affischer, glaskonst och tapeter som vittnar om hur genomträngande jugendstilen var på olika områden i samhället och i hemmen.

- Det fanns en längtan efter skönhet som tydligt avspeglas i föremålen och i estetiken. Många fann inspiration i naturen och använde blommors form i ornament och formgivning, berättar Dan Lindholm.

Jugend-Billnäs utställningen har en egen bakelse.
En raseborgsk jugendbakelse Jugend-Billnäs utställningen har en egen bakelse. Bild: Yle/Monica Slotte jugend-billnäs,Ekenäs

En för utställningen ny bakelse har också tagits fram.

Utställningen Jugend-Billnäs på Ekenäs museicentrum EKTA 24.4.2015-31.1.2016

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland