Hoppa till huvudinnehåll

Ny energi in i bokbranschen

Ann-Helen Attianese.
Marginals ordförande Ann-Helen Attianese har skrivit en av de barnböcker som utkommer i höst. Ann-Helen Attianese. Bild: Söderströms förlag ann-helen attianese

Nya bokförlaget Marginal vill ge författare ny inspiration och arbetsiver, efter de turbulenta åren som rått i förlagsbranschen.

- Det har varit många dystopiska tankegångar kring litteraturen. Vi har på senare tid talat endast om säljbar litteratur och det kan nog påverka en yrkesverksam författare, säger Marginals ordförande Ann-Helen Attianese.

Mycket ryms i marginalen

Bokförlaget Marginal drivs av författare – lite som Författarnas Andelslag i tiden – och förlaget vill att den finlandssvenska litteraturen igen ska tillåtas blomstra också i marginaen.

Marginals första satsning är tre barnböcker. Tematiken kretsar kring hur det är att sakna ett hem eller att flytta och förlora det hem som varit ens trygghet. Här har Marginal lyckats ringa in ett behov.

Konstutställning i Pro artibus
Monter ur den ambulernade utställningen BY som lyfter fram finlandssvenska barnboksillustratörer Konstutställning i Pro artibus Bild: Yle.fi/Kanne ali bo haglund,Ekenäs

Bokförlaget Marginal planerar en daghemsturné där de kommer att presentera barnböckernas innehåll bl.a via workshoppar och högläsning. Fokuseringen på daghem verkar vara en klok satsning. Även om det utkommit en hel del finlandssvenska barnböcker de senaste åren, så verkar böckerna ha svårt att hitta till just daghemmen.

Dagis efterlyser böcker om svåra frågor

- Vad vi saknar är böcker som tar upp tyngre saker, som till exempel döden, säger Gunilla Öhman som arbetar i en av barngrupperna på Vindängens daghem i Sundom, Vasa.

- Nuförtiden finns det också många variationer på hur en familj ser ut. Men väldigt få böcker handlar om skilsmässor eller familjer med föräldrar av samma kön. Inte är det kanske en bok som man läser varje vecka, men när det kommer på tal i barngruppen skulle det vara bra att ha en bok som man kunde diskutera kring.

Finlandssvensk barnlitteratur obekant

På Vindängens daghem berättar personalen att det främst är de rikssvenska barnböckerna som kommer till användning, som Alfons Åberg och Mamma Mu.

-När det gäller finlandssvensk litteratur så saknar vi tips. Det kommer inte fram så tydligt vad som finns, säger Maria Renvall på Vindängens daghem.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje